Fysik

HJÆLPPPPPP FYSIKKKK

03. april 2017 af desperateg (Slettet) - Niveau: A-niveau

1) lys med en bestemt bølgelængde sendes gennem et gitter med 400 spalter pr. mm.

a) beregn lysets bølgelængde, når afbøjningsvinklen for 3. orden er 39 grader. 

b) hvilken farve har lyset?

2) lys med bølgelængden 450 nm sendes gennem et gitter. På en skærm 2,4 m fra gitteret måles afstanden 0'te ordens og 2. ordens plet til 25 cm. 

a) begren gitterkonstanten for det anvendte gitte

3) når lys brydes, ændres hastigheden og dermed bølgelængden, mens frekvensen er konstant. 

a) beregn brydningsvinklen for lys, der bevæger sig fra luft til vand, når indfaldsvinklen er 38 grader, og vands brydningsindeks er 1,33.

b) beregn bølgelængden i pleciglas for lys, der har bølgelængden 580 nm i luft, når pleciglas har et brydningsindeks på 1,49.

c) Beregn hastigheden af lys i et materiale, hvor brydningsindekset er 1,51.

d) beregn grænsevinklen for totalrefleksion i vand, når vands brydningsindeks er 1,33.

Skal aflevere og har virkelig problemer med disse sprøgsmål er der nogen som kan hjælpe???


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2017 af peter lind

Med gitteret brug formlen d*sin(θn) = n*λ er gitterkonstanten θn er afbøjningsvinklen af ordenen n og λ er bølgelængden.

For brydning brug formlen n*sin(i) = sin(b) hvor n er bryningen


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. april 2017 af mathon

1)
     a)

                                    d=\frac{1}{400}\cdot 10^6\; nm=2500\; nm
gitterligning:
                                    d\cdot \sin(\theta _n)=n\cdot \lambda

                                    \lambda =\frac{d}{n}\cdot \sin(\theta _n)

                                    \lambda =\frac{2500\; nm}{3}\cdot \sin(39^\circ)


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. april 2017 af mathon

3)
     d)
  
                  Med grænsevinklen g

                                                            g=\sin^{-1}\left ( n^{-1} \right )                   


Skriv et svar til: HJÆLPPPPPP FYSIKKKK

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.