Fysik

proxima centauri

19. april 2017 af mi28 - Niveau: C-niveau

Hjælp!

i denne øvelse ser vi på tvillingeparadokset i forbindelse med en tvillings rejse tur/retur til Proxima Centauri. Dette er den nærmeste stjerne uden for solsystemet. Den befinder sig 4,22 lysår fra Jorden. Et lysår er den afstand, lyset tlbagelægger i løbet af et år.

a. beregn afstanden til Proxima Centauri i m.

Tvillingerne Ole og Stig er 30 år gamle, da Stig tager på rumrejse til Proxima Centauri. Stigs rumfærgerejser med farten v=0,8*c både frem og tilbage.

b. Hvor lang tid tager rejsen set fra Jorden.

c. Hvor gamle er Ole og Stig blevet ved Stigs hjemkomst?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2017 af Number42 (Slettet)

Du skal have fat i \sqrt{ 1- (v/c)^2}  c er lysets hastighed og v er rakettens.

Du dividerer den tid der er gået på jorden med den rod for at få tiden der er gået for den rejsende.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. april 2017 af AngelOneOne

Hej

a) - Lyset bevæger sig med ca. 300.000 km/sek (299.792,458 km/s), eller  300.000.000 m/s eller 3 x 10^8 m/s

Der er 60 sekunder på et minut, 60 minutter på en time og 24 timer på en dag, dvs der er 60x60x24 = 86.400 sekunder pr. dag. Hvis vi fastlægger at der er 365 dage på et år, der er altså 86.400x365=31.536.000 (3,1536 x 10^7) sekunder på et år.

Afstanden til Proxima Centauri er altså:

d=(3\cdot 10^{8}m/s\cdot 3,1536\cdot 10^{7} s)\cdot 4,22 = 3,992\cdot 10^{16}m (=3,992\cdot 10^{13}km)

Ud fra de info du har fået her og i #2, kan du beregne c-sprøgsmålet ved at beregne hvor lang tid det tager at rejse de 4,22 lysår med 0,8 gange lysets hastighed (husk at gange denne tid med 2 for tvillingen skal jo også hjem til Jorden igen). Når du har den tid det har taget tvillingen at komme frem og hjem igen, kan du bruge formlen for tidsforlængelse til at beregne, hvor lang tid der er gået for tvillingen der blev på Jorden.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: proxima centauri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.