Fysik

lysets fart

19. april 2017 af mi28 - Niveau: C-niveau

Hjælp! på forhånd tak :)

Et ur befinder sig på et rumskib, der bevæger sig med 80 % af lysets fart i forhold til Jorden.

a. Hvor lang tid går der på et ur på Jorden, mens der går et minut på uret på rumskibet?

b. hvor hurtigt skal rumskibet bevæge sig, for at dets ure skal gå halvt så hurtigt som ure skal gå halvt så hurtigt som ure på Jorden?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2017 af AngelOneOne

Hej karen28,

Du skal bruge formlen for tidsforlængelse:

t=\frac{t_{0}}{\sqrt{1-(\frac{v^{2}}{c^{2}})}}

t = tidsforlængelsen
t0 = den tid der er gået på det stillestående ur
v = hastigheden hvormed det bevægende ur bevæger sig med
c = lysets hastighed i vakuum (ca. 300.000 km/s)

Hvis du bevæger dig med f.eks. 60% af lysets hastighed, vil tidsforskellen pr. sekund, se således ud:

t=\frac{1s}{\sqrt{1-(\frac{0,6\cdot c^{2}}{c^{2}})}} = 1,25s

Det vil sige, at det ur i bevægelse, bruger 1,25 sekunder på at gå et sekund, set i forhold til det stillestående ur. Tidsforlængelsen er altså 0,25 sekunder.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: lysets fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.