Matematik

Arctan eller tan^-1

17. maj 2017 af nou62 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Kan man på en nem måde beregne tan^-1 i hånden?

fx tan^-1(-1) = -1/4*π     - Hvordan løser man dette i hånden?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2017 af StoreNord

Nej. Men du kan tegne enheds-cirklen.


Svar #2
17. maj 2017 af nou62 (Slettet)

#1

Nej. Men du kan tegne enheds-cirklen.

Kan du yddybe, hvordan man så benytter enhedscirklen? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2017 af StoreNord

Tangens-aksen går lodret gennem punktet (1,0) svarende til dens nulpunkt. Tangens er  1  i punktet (1,1); og  -1  i punktet (1,-1). svarende til buemålet -Pi/4  eller -0.79 radianer.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. maj 2017 af hesch (Slettet)

Der findes jo Taylor-serien:

Arctan(x) = x - x3/3 + x5/5 - x7/7 . . . . . .       ( |x| < 1  )

Eller:

Arctan(x) = ±π/2 - 1/x + 1/(3x3) - 1/(5x5) . . . . . .


Svar #5
18. maj 2017 af nou62 (Slettet)

#4

Der findes jo Taylor-serien:

Arctan(x) = x - x3/3 + x5/5 - x7/7 . . . . . .       ( |x| < 1  )

Eller:

Arctan(x) = ±π/2 - 1/x + 1/(3x3) - 1/(5x5) . . . . . .

Jeg forstår ikke helt denne formel ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. maj 2017 af Eksperimentalfysikeren

#2

Tegn et koordinatsystem og tegn heri en cirkel med centrum i begyndelsespunktet og radius 1. Så har du enhedscirklen. Tegn desuden linien, der er parallel med y-aksen og gårr gennem (1,0). Tegn en halvlinie fra (0,0) gennem (1,-1). Tallet -1 er valgt, fordi du skal finde arctan(-1). Den vinkel, halvlinien danner med x-aksen, er den søgte værdi af arctan (regnet med fortegn). Du kan nemt finde dens størrelse ved hjælp af symmetribetragtninger. Tan(v) er defineret som y-koordinaten til skæringspunktet mellem hslvlinien, der danner vinklen v med x-aksen, og linien gennem (1,0) parallelt med y-aksen. Derfor kan du benytte denne metode. Den virker dog kun eksakt, hvis v er -45º, 0º eller 45º. I andre tilfælde kan man få en tilnærmet værdi ved at måle sig frem med vinkelmåler og lineal.

#5

Taylors formel giver en tilnærmet værdi. Det blive for vidtgående at gennemgå den her, men slå den op i din lærebog. Der må den være udledt. Desværre kan Taylorformlen i en del tilfælde kræve en del regnearbejde, hvorfor man har søgt efter mere effektive formler til specialtilfælde. Den ande formel, hsch har angivet er en sådan formel.


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. maj 2017 af hesch (Slettet)

#6: Taylors formel er nøjagtig ( ikke tilnærmet ), hvis der medtages uendeligt mange led.

#4:  Jeg glemte at skrive, at nr. 2 formel anvendes når  |x| ≥ 1.

#5:  Det er en rækkeudvikling ( ikke en formel ). Hvis man fx. anvender de første 10 led i første rækkeudvikling, dannes et 19. grads polynomium, der tilnærmet beregner arctan(x). Hvis fx x = 0.5, fås ved indsættelse af x i polynomiet:

Arctan(0.5) ≈ P(0.5) = 0.5 - 0.53/3 + 0.55/5 - 0.57/7 + . . . . . + 0.519/19

Sidste led bidrager så med ≈ +0.0000001 , hvilket jo ikke er en særlig stor værdi, sammenlignet med værdien af første led ( 0.5 ).  Anvendes flere led, vil bidraget fra sidste led blive endnu mindre. Første rækkeudvikling konvergerer mod eksakt arctan(x), netop fordi  |0.5| < 1. Hvis |x|≥1 konvergerer anden rækkeudvikling.


Skriv et svar til: Arctan eller tan^-1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.