Fysik

Kortslutning/tværsnit

19. maj 2017 af Teko123 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej!

Jeg har en opgave som jeg ikke helt forstår hvordan den skal regnes, Jeg skal regne kortslutning strømmen i punkt B. Men L1 og N har hvert sit tværsnit.

Facit til 1.1 = 237,3 A

Er det rigtigt at gøre sådan her


I_{k3f}= \frac{\sqrt{3}}{(0,3325+0,665)}=237,31A

Vedhæftet fil: Capture.JPG

Svar #1
19. maj 2017 af Teko123 (Slettet)

hov fejl i #0

I_{k3f}=\frac{410}{\sqrt{3}*(0,3325+0,665)}=237,31


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. maj 2017 af hesch (Slettet)

410/√3  giver korrekt fasespændingen og facit siger jo at du har regnet rigtigt.

Men dette er vist forudsat, at linien er ubelastet ( er i ø-drift ).  Hvis den er i net-drift, skal andre metoder anvendes ved beregning, så pas på. Der er noget med opdeling i synkron-, invers- og nulstrømme, der skal anvendes.


Svar #3
19. maj 2017 af Teko123 (Slettet)

Nu har jeg også problemer med 1.3, hvor jeg skal regne alle spændinger i Punkt A, når L3 og N er kortsluttet, men jeg får ikke det samme som facit listen siger, nogen der kan se hvad jeg laver forkert?

Vedhæftet fil:dfgdg.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. maj 2017 af Number42 (Slettet)

#2

Synkrone og inverse og nul komponenter kommer kun ind i sagen hvis der er reaktive komponenter der påvirker hinanden. Det synes ikke at være tilfælder her i dette legetøjs eksempel.


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. maj 2017 af hesch (Slettet)

#3: Der er noget galt:  Du skriver at der skal findes spændinger ( ikke spændingsforskelle ).

For at kunne det, skal der vælges en referencespænding, fx UNT = 0V.  Bemærk notationen, der angiver spændingen for N-lederen i snittet T. På samme måde kan spændingen i kortslutningspunkete angives
UL3B = UNB.  Undskyld, men det virker på mig mere forståeligt.

Tegn nu et ækvivaltdiagram med modstande indtegnet på lederstrækkene  ( RNT-A  eller modstandsværdien mellem snittene T og A i nullederen ).

De beregnede spændinger kan umuligt overstige 236.714 / ?? V ( fasespænding ved UNT = 0V ), for linien kan jo ikke transformere en spænding op.

UL1T kan vælges = 236.7 / 0 V, osv.

Med disse spændinger beregnet, kan du snildt beregne spændingforskelle ved vektoriel subtraktion.

Læs:  Jeg efterlyser lidt systematik.

#4:  Sådanne reaktive komponenter "importeres" jo i kredløbet i netdrift, hvis belastningeffekten er reaktiv
( hvad den i praksis altid er ).  Det må jeg gerne ( blive ved med at ) nævne.


Svar #6
19. maj 2017 af Teko123 (Slettet)

Jeg har meget svært ved at forstå hvad der sker med spændingen under kortslutning, Sådan som jeg forstår det, så for bliver net spændingen mellem L1 og L2 410V, det vil sige at L1 = 236,71/ vinkel 0 og L2 = 237,71 vinkel -120, men så er det med L3 at kæden hopper af for mig, hvor stor er L3 nu under kortslutning? flytter null punktet sig?
Ved ikke helt hvordan man skal finde ud af det.


Brugbart svar (1)

Svar #7
19. maj 2017 af hesch (Slettet)

Det er rigtigt at spændingsforskellen: UL1A - UL2A = 410V, for der løber ingen strøm i L1 og L2, og der er derfor ingen spændingsfald. Men bliver der spurgt om spænding eller spændingsforskel? Du bør besvare spørgsmålet korrekt.

Der er jo forskellige spændinger i L3. Mener du UL3T, UL3A eller UL3B ?

Nulpunktet, UNT = 0V, flytter sig ikke, for den er jo defineret/fastlagt af dig, ved at du har valgt den som reference. Det skal noget jo være, hvis man skal beregne spændinger. Du kan ikke pege på et punkt i et kredsløb, og sige at spændingen der er fx 67V, for i forhold til hvad?

Ofte har man dog på tegninger symboler for "stel" eller "jord" eller blot symbolet ⊥ , hvor man så skriver "0V" under. Alle spændingsangivelser i resten af kredsløbet underforstås så angivet i forhold til denne reference. Så hvis man angiver spændingen til at være 67V i et punkt, menes at spændingsforskellen mellem punktet og referencen ( ⊥ ) er 67V.

UNA og UNB vil flytte sig grundet spændingsfald ved en kortslutningsstrøm gennem modstandene i nullederen.


Svar #8
19. maj 2017 af Teko123 (Slettet)

Det bilver spurgt om spænding i punkt B.

"Der er jo forskellige spændinger i L3. Mener du UL3T, UL3A eller UL3B ?" Jeg mener med spændingen UL3B.
Hvis jeg ser på facit listen så er der opgivet 137 V, det er vel fase spændingen L3 i punkt B ikke så?


Brugbart svar (1)

Svar #9
20. maj 2017 af hesch (Slettet)

Du har så regnet modstandsværdierne ud:

RNTB   = 0.6650Ω

RL3TB = 0.3325Ω

Disse to modstande, der sidder i serie, deler en spændingsforskel = UL3T - UNT = 236.7V

I = 236.7V / ( 0.6650 + 0.3325 )Ω

UL3B = UNB = UNT + I * 0.6650Ω      →

UL3B = 0V + 236.7V * 0.6650Ω / ( 0.6650V + 0.3325V ) = 157.8V / ??

Ja, det får jeg altså. 

Intuitivt ses det at blive  2/3 * 410V / √3 = 157.80907 V med reference til UNT = 0V


Brugbart svar (1)

Svar #10
20. maj 2017 af hesch (Slettet)

Ved gættemetoden kan jeg se at resultatet er beregnet ved:

U?? = 1/3 * 410V = 136.7V

Så kan man jo tænke lidt over hvilken spænding/spændingsforskel man egentlig finder på den måde  :)


Svar #11
20. maj 2017 af Teko123 (Slettet)

Ja jeg har også kommet frem til 157.8V før, ved at bruge kortslutning strømmen i Punkt A 563,6 gange modstanden i N lederen frem til A. 563,6 * 0,28 = 157,81V

Nu har jeg prøvet med alle de tal fra facit listen at tegne et vektor diagram, for at se hvor vektorerne ligger 

Vedhæftet fil:vektore.PNG

Svar #12
20. maj 2017 af Teko123 (Slettet)

Jeg har skrevet forkert i #8 "Det bilver spurgt om spænding i punkt B" det skal være punkt A :(

1.3 Beregn alle spændinger i punkt A når kortslutning mellem L3 og N sker i punkt B

Det må du undskyld hesch.


Brugbart svar (1)

Svar #13
20. maj 2017 af Number42 (Slettet)

Igen en fantastisk dårligt formuleret opgave, både sprogligt og matematisk og fysisk.  Sørgeligt.

Der er kun en kortslutnings strøm I_k =\frac{410}{\sqrt{3}}*\frac{1}{0,3325+0,665}= 237,307

Lader man som om det er fase 3 der er kortsluttet i B enden til N lederen i B enden

Spændingen i B relativt til N er U_B =\frac{410}{\sqrt{3}}*\frac{0,665}{0,3325+0,665}= 157,809

Spændingen i AN relativt til N  er U_{AN} =\frac{410}{\sqrt{3}}*\frac{0,665*\frac{800}{1900}}{0,3325+0,665}= 66,4459

Spændingen i A3 relativt til N er U_{A3} =\frac{410}{\sqrt{3}}*\frac{0,665+0,3325\frac{1100}{1900}}{0,3325+0,665}= 203,491

Spændingen i de andre A punkter relativt til N er uforandret altså 236,714

Der er intet krav om at spændingerne mellem lederne i A skal beregnes. (måske pga dårlig sproglig formulering)

Mht synkrone og inverse og nul komponneter så er er det nok svært at beregne uden nogen data.


Brugbart svar (1)

Svar #14
20. maj 2017 af hesch (Slettet)

#12:  Hvad angår UL3A , så tegn et ækvivalentdiagram indeholdende modstandene:

RL3TA ,  RL3AB , RNTB

og en spændingkilde:

UL3  placeret mellem UNT og UL3T .

Det er 4 komponenter.  Benyt Ohms lov på dem og beregn UL3A :

Ik = UL3 / ( RL3TA + RL3AB + RNTB )

UL3A = Ik * ( RL3AB + RNTB ).

Der er tale om ganske almindelig spændingsdeling af UL3 mellem komponenter i serie.


Svar #15
20. maj 2017 af Teko123 (Slettet)

tak for hjælpen, jeg prøver igen :)


Svar #16
21. maj 2017 af Teko123 (Slettet)

Det er det hvad jeg kan komme frem til. 137 V mener jeg er spændinger over RAB . og de 276 V ved jeg ikke hvor de kommer fra.

Vedhæftet fil:vvvv.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #17
21. maj 2017 af hesch (Slettet)

Er det din mor, der har lavet facitlisten ?


Svar #18
21. maj 2017 af Teko123 (Slettet)

ikke så vidt jeg ved.en eller anden lærer der har regnet det :)


Skriv et svar til: Kortslutning/tværsnit

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.