Matematik

Sandsynlighedsregning/kombinatorik

14. juni 2017 af STE02 - Niveau: A-niveau

Hej SP, 

Jeg er i gang med en opgave om binomialfordeling, men jeg er i tvivl om, hvad n! (n fakultet) betyder? Samt hvad er forskellen på n! og kombinationer (K_n,r). 

Det er til et eksamensspørgsmål, så det ville være dejligt, hvis nogen gad at svare hurtigt.

Tak på forhånd :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2017 af PeterValberg

5! = 5·4·3·2·1 = 120

n! indgår som en del af beregningen af antal kombinationer

K(n,r)=\frac{n!}{r!(n-r)!}

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. juni 2017 af PeterValberg

n! kan benyttes til bestemmelse af hvor mange måder,
du kan ordne n elementer, for eksempel kan brikker med
farverne rød, gul og grøn udtages/ordnes på 3! = 6 forskellige måder,
bemærk at rækkefølgen har betydning.

rød, gul, grøn
rød, grøn, gul
gul, grøn, rød
gul, rød, grøn
grøn, rød, gul
grøn, gul, rød

hvorimod K(n,r) benyttes, når du fx vil beregne hvor mange
måder du kan tage r elementer af n mulige  (kombinationer, du kan lave) 
Rækkefølgen har i denne sammenhæng ingen betydning.
Hvis du fx skal udtage to farver af tre mulige (grøn, rød, gul),
så kan det gøres på K(3,2) = 3 forskellige måder:

grøn, rød (som er det samme som rød, grøn)
grøn, gul (som er det samme som gul, grøn)
gul, rød (som er det samme som rød, gul)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Sandsynlighedsregning/kombinatorik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.