Matematik

Hjælp til omskrivning vha. kvadratsætning

29. juni 2017 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej 

Jeg skal bruge kvadratsætningerne til at omskrive nedenstående opgaver: 

A) (3-2b)^2

B) (x+2y)*(x-2y)

Hvordan gør jeg det, er der nogle, der har en metode til, hvordan man kan løse opgaverne?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. juni 2017 af OliverHviid

Hint:

2. kvadratsætning: (a-b)²=a²+b²-2ab

3. kvadratsætning: (a+b)*(a-b)=a²-b²


Svar #2
29. juni 2017 af annahansen2 (Slettet)

#1. Det forstår jeg ikke. Det er første gang, at jeg har en opgave, hvor jeg skal bruge kvadratsætninger, så det er ret nyt for mig. Kan du uddybbe det, som du har skrevet?

På forhånd tak. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. juni 2017 af sjls

Sæt a=3 og b=2b i opgave A. Og så omskriv fra (a-b)^2 til a^2+b^2-2ab

I opgave B skal du sætte a=x og b=2y. Så er nemlig (a+b)(a-b)=a^2-b^2.


Svar #4
29. juni 2017 af annahansen2 (Slettet)

#3 Tak - det gav lidt mening. Jeg skal bare lige være sikker. Kan jeg i min opgave skrive det på denne måde? 

Opgave A: (3-2b)^2 (3-2b)^2 = 3^2+2b-2ab

Opgave B: (x+2y)*(x-2y) =(x+2y)(x-2y)=x-2y


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. juni 2017 af Mathias7878

#4 Dine udregninger er desværre forkerte. At bruge kvadratsætningerne er måske det letteste, hvis man kan finde ud af at bruge dem. Ellers kan du bare gøre det, at du ganger parenteserne ud:

A: (3-2b)2 = (3-2b) * (3-2b) = 9 - 6b +4b2 -6b = 9 - 12b +4b2

B: (x+2y) * (x-2y) = x2 - 4y2 - 2yx + 2yx = x2 - 4y2

- - -

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. juni 2017 af SuneChr

(3 - 2b)2 = (3 + (- 2b))2 = 32 + (- 2b)2 + 2·3·(- 2b) = 32 + (- 2)2b2 + 6·(- 2)·b = ...
Lær kvadratsætningerne og brug dem. Du vi, i dit fortsatte matematiske lange liv, få brug for dem og vil i alderdommen takke dig selv for, at du lærte dem i dine ungdoms dage.


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. juni 2017 af Mathias7878

Brug evt: https://www.symbolab.com/ til at tjekke efter, om du har regnet rigtigt. De viser endda også fremgangsmåden til, hvordan opgaverne løses.

- - -

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. juni 2017 af sjls

Nej - opgave A er skrevet op forkert, og du får desværre det forkerte svar i begge. Der skal i stedet stå enten

(3-2b)^2 eller (3-2b)*(3-2b).

Det er rigtigt, at du sætter 3 i anden (som jo giver 9, så skriv det i stedet for), men du mangler at sætte (2b)^2 (først sætter du 2 i anden og ganger så med b i anden), og i det sidste led skal du gange -2 med a og b. Så det sidste led er -2ab=-2*3*2b.

I opgave B har du skrevet det første rigtigt op, men du reducerer det forkert. Sæt x i anden (for x svarer jo til a, som skal sættes i anden), og så sæt 2y i anden (det svarer jo til b), og læg et minus foran. Igen skal du huske, at du først sætter 2 i anden og så ganger med y i anden.


Brugbart svar (1)

Svar #9
29. juni 2017 af mathon

A:

       \small (3-(2b))^2=3^2+(2b)^2-2\cdot 3\cdot (2b)=9+4b^2-12b


Brugbart svar (1)

Svar #10
29. juni 2017 af mathon

B:
     \small (x+(2y))\cdot (x-(2y))=x^2-(2y)^2=x^2-4y^2


Brugbart svar (1)

Svar #11
30. juni 2017 af StoreNord

#0  

A) Jeg husker det bedst som jeg lærte det i 1967.

"Kvadratet på en toledet størrelse er:    første led i anden plus andet led i anden og det dobbelte produkt af de 2 led". Tredje led kan så være + eller  -.

B)

"To tals sum gange de samme to tals differens  er differensen mellem tallenes kvadrater".


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. juli 2017 af Eksperimentalfysikeren

Det kan muligvis være en hjælp for dig at se kvadratsætningerne geometrisk.

Det simpleste er at se på (a+b)2. Vælg to tal, f. eks. 3 og 5, som er henholdsvis a og b. Tegn på et stykke kvadreret papir et kvadrat, der har sidelængden 5 felter. Forlæng siderne med 3 mod højre og opad. Tegn de sidste sider i kvadratet med sidelængde 8. Du skulle nu have et kvadrat med sidelængde 8 og opdelt i et kvadrat med sidelængde 5, et kvadrat med sidelængde 3 og to rektangler hver med sidelængderne 5 og 3. Du har altså 52 + 32 + 2*5*3. Det samme kan du gøre med andre tal.

Du kan betragte den samme figur lidt anderledes: Der er to rektangler, der har sidelængder 3 og 8. De lapper ind over hinanden. Vi kan nu finde arealet af kvadratet med sidelængde 5 ved at starte med kvadratet med sidelængde 8, og så trække arealet af de to rektangler fra, men så trækker vi det overlappende stykke fra 2 gange, så det må vi lægge til igen. Altså får vi 52 = (8-3)2 = 82 -2*3*8 + 32. (a-b)2 = a2 -2ab+b2.


Svar #13
04. juli 2017 af annahansen2 (Slettet)

#12 Mange tak for din forklaring. Det lyder virkelig som en god huskeregl/ metode - tak. 


Skriv et svar til: Hjælp til omskrivning vha. kvadratsætning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.