Fysik

Lyman-, Balmer- og Paschenserien i hydrogens liniespektrum

30. august 2017 af bradapete (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan skal man gribe dem an? 

Angiv de energiovergange, der svarer til de 5 linier i Lymanserien, som har de største bølgelængder. Beregn herefter disse linjers fotonenergier og de tilhørende bølgelængder. Er der nogle af linierne der er synlige?

Angiv de energiovergange, der svarer til de 4 linier i Balmerserien, som har de største bølgelængder. Beregn herefter disse linjers fotonenergier og de tilhørende bølgelængder. Er der nogle af linierne der er synlige?

Angiv de energiovergange, der svarer til de 3 linier i Lymanserien, som har de største bølgelængder. Beregn herefter disse linjers fotonenergier og de tilhørende bølgelængder. Er der nogle af linierne der er synlige?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2017 af mathon

                 \small \frac{1}{\lambda }=R_{ydb}\cdot \left ( \frac{1}{m^2} -\frac{1}{n^2}\right )\; \; \; \; \; \; n,m\in\mathbb{N}\; \; \; \; \; m<n


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. august 2017 af mathon

Lymann:
                   \small \frac{1}{\lambda }=R_{ydb}\cdot \left ( \frac{1}{1^2} -\frac{1}{n^2}\right )\; \; \; \; \; n>1      

Balmer:
                   \small \frac{1}{\lambda }=R_{ydb}\cdot \left ( \frac{1}{2^2} -\frac{1}{n^2}\right )\; \; \; \; \; n>2

Paschen:
 

                   \small \small \frac{1}{\lambda }=R_{ydb}\cdot \left ( \frac{1}{3^2} -\frac{1}{n^2}\right )\; \; \; \; \; n>3

     \small R_{ydb}=1{.}09737\cdot 10^7\; m^{-1}


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. august 2017 af mathon

              \small E_{n\rightarrow m}=h\cdot c\cdot R_{ydb}\cdot \left ( \frac{1}{m^2}-\frac{1}{n^2} \right )

              \small E_{n\rightarrow m}=\left ( 13{.}6057\; eV \right )\cdot \left ( \frac{1}{m^2}-\frac{1}{n^2} \right )


Svar #4
30. august 2017 af bradapete (Slettet)

Er helt lost......  synes ikke rigtig denne opgave giver mening..


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. august 2017 af mathon

Angiv de energiovergange, der svarer til de 5 linier i
Lymannserien:
En del fysikbøger regner energien negativ, da nulpunktet er uendeligt fjernt fra kernen.
Heraf

              \small E_{n\rightarrow 1}=\left ( 13{.}6057\; eV \right )\cdot \left ( \frac{1}{n^2}-\frac{1}{1^2} \right )

              \small E_{n\rightarrow 1}=\left ( 13{.}6057\; eV \right )\cdot\frac{1-n^2}{n^2}
                           \small E_{2\rightarrow 1}=\left ( 13{.}6057\; eV \right )\cdot\frac{1-2^2}{2^2}=-10{.}2043\; eV
                           \small E_{3\rightarrow 1}=\left ( 13{.}6057\; eV \right )\cdot\frac{1-3^2}{3^2}=-12{.}0940\; eV
                           \small E_{4\rightarrow 1}=\left ( 13{.}6057\; eV \right )\cdot\frac{1-4^2}{4^2}=-12{.}7553\; eV
                           \small E_{5\rightarrow 1}=\left ( 13{.}6057\; eV \right )\cdot\frac{1-5^2}{5^2}=-13{.}0615\; eV
                           \small E_{6\rightarrow 1}=\left ( 13{.}6057\; eV \right )\cdot\frac{1-6^2}{6^2}=-13{.}2278\; eV

             

            


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. august 2017 af mathon

Lymann bølgelængder:

                   \small \frac{1}{\lambda }=R_{ydb}\cdot \left ( \frac{1}{1^2} -\frac{1}{n^2}\right )\; \; \; \; \; n>1

                   \small \lambda ={R_{ydb}}^{-1}\cdot \frac{n^2}{n^2-1}

                   \small \lambda =\left ( 91{.}1267\; nm \right )\cdot \frac{n^2}{n^2-1}

                         \small \lambda_{2\rightarrow 1} =\left ( 91{.}1267\; nm \right )\cdot \frac{2^2}{2^2-1}=121{.}502\; nm
                         \small \lambda_{3\rightarrow 1} =\left ( 91{.}1267\; nm \right )\cdot \frac{3^2}{3^2-1}=102{.}518\; nm
                         \small \lambda_{4\rightarrow 1} =\left ( 91{.}1267\; nm \right )\cdot \frac{4^2}{4^2-1}=97{.}2018\; nm
                         \small \lambda_{5\rightarrow 1} =\left ( 91{.}1267\; nm \right )\cdot \frac{5^2}{5^2-1}=94{.}9236\; nm
                         \small \lambda_{6\rightarrow 1} =\left ( 91{.}1267\; nm \right )\cdot \frac{6^2}{6^2-1}=93{.}7303\; nm                                      


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. august 2017 af Soeffi


Skriv et svar til: Lyman-, Balmer- og Paschenserien i hydrogens liniespektrum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.