Matematik

jeg er forvirret

02. september 2017 af benjaminamos (Slettet) - Niveau: B-niveau

Der skal bygges et hus, som skal være halvanden gang sa° langt, som det er bredt. Desuden skal der for enden af huset opføres en havestue, der er 3 meter bred.

Grundplan af huset:

Opstil et udtryk for husets og havestuens samlede areal, f (x) , udtrykt ved husets bredde, x. Bestem f (6) og fortolk resultatet.
Bestem husets længde og bredde, na°r det samlede areal skal være 120 m2. 

Jeg ved ikke hvordan jeg skal gribe den her opgave an, nogle der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2017 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. september 2017 af mathon

Husets areal:
                                    \small \small A(x)_{hus}=x\cdot 1{.}5x=1{.}5x^2

Havestuens areal:
                                    \small A(x)_{havestue}=\left (3\: m \right )\cdot x

Samlet areal:
                                    \small \small \small A(x)_{total}=f(x)=1{.}5x^2+\left (3\: m \right )\cdot x

                                    \small f(6)=1{.}5\cdot (6\; m)^2+\left (3\: m \right )\cdot (6\; m)

                                    \small f(x)=1{.}5x^2+\left (3\: m \right )\cdot x=120\; m^2

                                                  \small f(x)=1{.}5x^2+3 x-120=0                  uden enheder


Svar #3
02. september 2017 af benjaminamos (Slettet)

Tak for svar!

men da have stuen skulle være 3 meter bred er havestuens areal så ikke (3m)*1.5x?


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. september 2017 af mathon

Nej.


Svar #5
02. september 2017 af benjaminamos (Slettet)

Okay.

Dog har jeg stadigvæk lidt problemer med at løse den sidste opgave: Bestem husets længde og bredde, når det samlede areal skal være 120 m2. 

Da jeg bruger disktriminant metoden af andengradsligningen: a= 1.5 b=3 c=-120

Jeg får x = -10 og x= 8

Jeg tvivl på at det er rigtigt da det er svært at have -10 meter i opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. september 2017 af StoreNord

Du har kun brug for een løsning. Kontrollèr at 8 er rigtigt, og smid  -10  væk.

Sådan er det ofte med matematik og virkeligheden.       :)

1,5*8²+3*8-120 = 96+24-120 = 0               8 var altså rigtigt.


Svar #7
02. september 2017 af benjaminamos (Slettet)

Mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: jeg er forvirret

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.