Fysik

Reaktionstiden

19. september 2017 af Kat20 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej har en opgave som lyder følgende 

Tillykke med kørekortet!

I gamle dage – forsigtighed betaler sig, alt laves jo om nu om dage – sagde man, at en bil, som kører med 60 km/t, skal kunne stoppes på højst 32 meter. Dertil kommer, at det tager tid, fra man opdager en forhindring, til man reagerer på den. Her regnede man i gamle dage med, at man ved 60 km/t kører 18 meter, mens systemet (hjerne, nerver m.m.) tager sig sammen til at reagere.

og her kommer opgven 

c) To bilister kører begge 60 km/t lige mod hinanden på en smal vej. Hvor langt skal der være mellem bilerne i det øjeblik, de opdager hinanden, hvis de skal undgå sammenstød?

d) En tredje bilist kører 120 km/t ind mod en mur. hvor langt fra muren skal hun senest opdage den, hvis j´hun skal undgå sammenstød?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2017 af hesch (Slettet)

Ud fra hastigheden, 60km/t, og reaktionslængden, 18m, kan reaktionstiden beregnes.

c)  Hver bil skal bruge 32m stoplængde, incl. reaktionslængde.

d)  beregn decellerationen under opbremsning ud fra opgavens indledende oplysninger. 

Benyt:  s = ½at2  og  v = at. Husk reaktionslængde.


Svar #2
19. september 2017 af Kat20 (Slettet)

Okay tak. C har jeg lavet nu men forstår ikke helt hvad du mener med d?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2017 af hesch (Slettet)

d)  Du har at

v = a * t     →    v2 = a2 * t2      →     t2 = v2 / a2

og

s = ½ * a * t2 = ½ * a * v2 / a2  →   s =  ½ * v2 / a

a antages at være den samme ved alle hastigheder.

I indledningen oplyses at stoplængden højst må være 32m ved hastigheden 16,667m/s. Inkluderet i denne længde er en reaktionslængde på 18m, hvorfor bremselængden må være 14m.

Indsættes disse oplysninger i denne ligning, kan a bestemmes.

Indsættes denne a ( decellerationen) i denne ligning, med v = 33,333m/s kan t bestemmes.

Med a og t kendt ved 33,333m/s, kan bremslængden s bestemmes ved denne ligning. ( det er rent genbrug ).

Så skal du bare huske at addere reaktionslængden.


Svar #4
20. september 2017 af Kat20 (Slettet)

Mange tak for hjælpen

Skriv et svar til: Reaktionstiden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.