Matematik

LaPlace ligningsløsning og tilbagetransformation

30. september 2017 af Rina68 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa,

Jeg skal løse  nedenstående differentiallignig ved brug af laPlace og vise at løsningen opfylder initialbetingelsen.
dx/dt +  3x = o            og x(0) =2

Jeg har fundet følgende: Første del må være Sx(s) og 3x kan skrives som 3(x(s) men hvad gør jeg med 0 på højre side?

Og hvorda viser jeg at løsningen opfylder start betingelserne?

Håber at I kan hjælpe mig lidt på vej


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. september 2017 af swpply (Slettet)

Husk at Laplace transformationen af den afledte er:    L[x'(t)] = sX(s) - x(0),
hvor X(s) er Laplace transformationen af x(t).

Hvorfor din differential ligning bliver;   0 = s*X(s) - x(0) + 3*X(s)
                                                               = (s+3)*X(s) - 2.

Altså er den unikke løsning til dit begyndelsesværdi problem givet ved:

x(t) = L-1[2/(s+3)],

hvor L-1 benævner den inverse Laplace transformation.


Svar #2
30. september 2017 af Rina68 (Slettet)

Tak og når jeg så vil tilbagetransformere, kan det så passe at jeg får:
x(t) = e^-3(t)


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2017 af swpply (Slettet)

Hvis x(t) = e-3t er en løsning til begyndelsesværdi problemet

x'(t) + 3x = 0   og   x(0) = 2.

Skal du kræve at x(t) først og fremmest opfylder begyndelsesværdien (hvilket den ikke gør) og at også er en løsning til differentialligningen.

Funktionen x(t) = 2*e-3t opfylder begyndelsesbetingelsen og samt differentialligningen. Hvorfor eksistens og entydigheds sætningen giver at dette er den eneste løsning til dette begyndelsesværdi problem. Altså er x(t) = 2*e-3t den inverse Labplace transformeret til 2/(s+3).


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. september 2017 af swpply (Slettet)

NB.

Husk at ligningen:   y'(t) = k*y(t)

har den fuldstændigede løsning:   y(t) = C*ekt.

Hvor C er en arbitrær konstant, der er bestemt ved begyndelsesbetinglesen.

Denne differential ligning er jo præcist den differential ligning du er igang med at løse via Laplace transformaton.


Skriv et svar til: LaPlace ligningsløsning og tilbagetransformation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.