Matematik

y=a*x+b

25. oktober 2017 af Migu88 - Niveau: C-niveau

Antal år efter 2010                  0            5

Antal Høje skyskrabere        612       1040

Tabellen viser udviklingen i antallet af høje skyskrabere i verden, dvs. skyskrabere, der er 
mindst to hundrede meter høje. 
Udviklingen kan med god tilnærmelse beskrives ved en model af typen 
y =a*x+b , 
hvor y er antal høje skyskrabere, og x er antal år efter 2010.
 
a) Bestem tallene a og b.

b) Hvornår vil antallet af høje skyskrabere overstige 1500 ifølge modellen?

Kan det her passe til spørgsmål a ? 

A= \frac {1040-612}{5-0} = \frac{428}{5}=85,6

B= 621-85,6\cdot 0=526,4

Spørgsmål b ved jeg ikke hvordan jeg finder. Er der en der kan hjælpe ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2017 af chr42 (Slettet)

A er helt rigtig.

Din b-værdi er 612. Du gør i princippet der rigtige, men får skrevet forkert af (621 i stedet for 612) og glemmer, at du skal gange før du lægger sammen.

Og så skal du skrive din model op, dvs sætte a og b ind i y=ax+b

Når du har gjort det, skal du overveje, hvilken oplysning der er du har fået med de 1500.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. oktober 2017 af VandalS

Din A er korrekt, men du har lavet en tanketorsk i B. Til delspørgsmål b) skal du finde den x-værdi, der giver y-værdien 1500 (én ligning med én ubekendt).


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. oktober 2017 af Mathias7878

a) b er forkert, men a er rigtig

b = y_1-ax_1 = 612-85.6*0 = 612

Dvs

y = 85.6x+612

b)

Løs

1500 = 85.6x+612

- - -

 

 


Svar #4
25. oktober 2017 af Migu88

ja ups hehe :) 

Altså, regner jeg på lommeregner og skriver 612-85,6*0 så får jeg 612 

men hvis jeg skriver 612-85,6 så får jeg 526,4 Hvad er rigtigt ?

Og er stadig ikke med i spørgsmål b :(


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. oktober 2017 af Mathias7878

Fra regnehierakiet vides det, at man skal gange og dividere før man lægger til og trækker fra

Derfor skal 85.6 * 0 udregnes først, hvilket jo giver nul. Du har derfor

612-85.6*0 = 612-0 = 612

Hvad forstår du ikke ved b?

- - -

 

 


Svar #6
25. oktober 2017 af Migu88

okay super. 

Forstår ikke helt hvordan jeg skal sætte det op. Hvordan beviser jeg at jeg forstår det ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. oktober 2017 af Mathias7878

b) Hvornår vil antallet af høje skyskrabere overstige 1500 ifølge modellen?

Efter at have løst opgaven a) fandt du frem til en forskrift, der beskriver udviklingen i antallet af høje skyskrabere i verden, dvs. skyskrabere, der er mindst to hundrede meter høje:

y = 85.6x+612

hvor y betegner antallet af høje skyskrabere 

og

hvor x betegner antal år efter år 2010

Når du så skal finde ud af, hvornår antallet af høje skyskrabere vil overstige 1500 ifølge modellen, skal du indsætte y = 1500 ind i modellen, dvs. den lineære funktion, du fandt i opgave a)

Du har derfor en ligning med en ubekendt (x er den ubekendte):

1500 = 85.6x+612

Du skal derfor finde den x-værdi, der gør ligningen sand. Den x-værdi, du finder, vil så være det år, hvor antallet af høje skyskrabere overstiger 1500. 

Giver det mening?

- - -

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. oktober 2017 af Mathias7878

Du skulle gerne ud med, at x = 10.37

Dvs. i år 2020 (2010 + 10.37) vil antallet af høje skyskrabere overstige 1500

- - -

 

 


Svar #9
26. oktober 2017 af Migu88

Mange tak :D Jeg forstår det nu :)


Skriv et svar til: y=a*x+b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.