Fysik

C-14 datering

11. december 2017 af studiemat (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!
Jeg sidder med en opgave om C-14-metoden der lyder således:
... Af et andet fund, Egtvedpigen, udtog forskerne en prøve. Med en geigertæller gav prøven 11,0 cpm (tællinger pr. minut). Tilsvarende måling på et nutidsmenneske gav 16,0 cpm. 
Beregn fundets alder, dvs. den tid, der er gået siden Egtvedspigens død. 

Der er desuden angivet en halveringstid på 5730 år for C-14. 

Er der nogen der ved hvilke formler jeg skal bruge for at regne dette ud?
Tak på forhånd :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2017 af janhaa

11 = 16*(1/2)^t/(5730)

\large 11=16*(\frac{1}{2})^{\frac{t}{5730}}\\ \\ (t/5730)*\lg(1/2)=\lg(11/16)\\ \\ t=3097,5\,\,

år...er der korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. december 2017 af mathon

                     \small t=\frac{T_{\frac{1}{2}}}{\ln(2)}\cdot \ln\left ( \frac{A_0}{A_t} \right )

                     \small \small t=\frac{5730\; \text{\aa r}}{\ln(2)}\cdot \ln\left ( \frac{16{.}0}{11{.}0} \right )=3097{.}5\; \text{\aa r}


Svar #3
11. december 2017 af studiemat (Slettet)

Tak for jeres svar!

Jeg er stadig lidt forvirret, for Egtvedpigen skulle være død i 1370 f.K.r, hvilket ville være 3387 år siden i dag, så hvordan passer udregningerne? Hvis det er de informationer man har, kan jeg godt se, at det er de resultater man ville komme frem til, men de er vel stadig upræcise?
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. december 2017 af peter lind

Egtved pigens præcise dødsår er ikke kommet frem ved C 14 metoden men ved dendrokronologisk datering


Skriv et svar til: C-14 datering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.