Fysik

Isolering af Lis

06. januar 2018 af matHTX2021 - Niveau: C-niveau

hejsa, jeg vil godt isolere Lis i denne formel:

mvand * cvand * deltaT + mis * cvand * delta T + Lis * mis = 0

jeg undrer mig over om det så bliver

Lis = -mvand * cvand* deltavand - mis * cvand * delta T / mis

eller om den bliver sådan

Lis = -(mvand * cvand * deltavand - mis * cvand * delta T) /mis


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2018 af MatHFlærer

mvand\cdot cvand\cdot deltaT + mis\cdot cvand\cdot delta T + Lis\cdot mis=0\Leftrightarrow

mis\cdot cvand\cdot delta T + Lis\cdot mis = -mvand\cdot cvand\cdot deltaT\Leftrightarrow

Lis\cdot mis = -mvand\cdot cvand\cdot deltaT-mis\cdot cvand\cdot delta T\Leftrightarrow

Lis = \frac{-mvand\cdot cvand\cdot deltaT-mis\cdot cvand\cdot delta T}{ mis}


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. januar 2018 af MatHFlærer

En nemmere måde vil nok være (for at undgå de ord/navne/bogstaver der) er at sige:

mvand=x,  cvand=y,  deltaT=z,  mis=t,  Lis=u

Så er din formel (og kan nemmere vise dig udregninger, vi skal isolere u som jo er Lis)

x\cdot y\cdot z+t\cdot y\cdot z+u\cdot t=0\Leftrightarrow

{\color{Red} x\cdot y\cdot z}{\color{Red} -x\cdot y\cdot z}+t\cdot y\cdot z+u\cdot t=0{\color{Red} -x\cdot y\cdot z}\Leftrightarrow

{\color{Red} t\cdot y\cdot z}{\color{Red} -t\cdot y\cdot z}+u\cdot t=-x\cdot y\cdot z{\color{Red} -t\cdot y\cdot z}\Leftrightarrow

\frac{u\cdot {\color{Red} t}}{{\color{Red} t}}=\frac{-x\cdot y\cdot z -t\cdot y\cdot z}{{\color{Red} t}}\Leftrightarrow

u=\frac{-x\cdot y\cdot z -t\cdot y\cdot z}{t}

De røde gentagelser der fremkommer i udregningerne er det, der går ud med hinanden. De steder hvor det står alene er tilføjelser. Husk, hvad du gør på den ene side gør du på den anden side. Ligesom i en alm. ligning.

--

--

Så kan du indsætte de navne der nu er angivet.

Sjov formel. Hvor har du den fra og hvad skal den bruges til?


Brugbart svar (2)

Svar #3
06. januar 2018 af MatHFlærer

Kan se det er fysik du har. Måske har du ikke skrevet formlen korrekt op ift. notationen, et skøn fra min side (som jeg faktisk nu hælder mest til) er at det skal være:

m_{vand}\cdot c_{vand}\cdot \Delta T+m_{is}\cdot c_{vand}\cdot \Delta T+L_{is}\cdot m_{is}=0

og skulle mit skøn være sandt, så vil jeg beklage for det sjusk der er foretaget i #1 og #2, men metoden/erne er dog korrekt.

Så det må være

L_{is}=\frac{-m_{vand}\cdot c_{vand}\cdot \Delta T-m_{is}\cdot c_{vand}\cdot \Delta T}{m_{is}}

Du kan også skrive

L_{is}=-\frac{m_{vand}\cdot c_{vand}\cdot \Delta T+m_{is}\cdot c_{vand}\cdot \Delta T}{m_{is}}


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. januar 2018 af ringstedLC

#1

mvand\cdot cvand\cdot deltaT + mis\cdot cvand\cdot delta T + Lis\cdot mis=0\Leftrightarrow

mis\cdot cvand\cdot delta T + Lis\cdot mis = -mvand\cdot cvand\cdot deltaT\Leftrightarrow

Lis\cdot mis = -mvand\cdot cvand\cdot deltaT-mis\cdot cvand\cdot delta T\Leftrightarrow

Lis = \frac{-mvand\cdot cvand\cdot deltaT-mis\cdot cvand\cdot delta T}{ mis}


L_{is}=-\frac{c_{vand}\cdot \Delta T\left ( m_{vand}-m_{is} \right )}{m_{is}}


Svar #5
06. januar 2018 af matHTX2021

#3 tak for hjælpen, kan jeg godt skrive det som lis = -(mvand * cvand * deltaT + cvand* mis * deltaT)/mis? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. januar 2018 af Mathias7878

#5

Ja

- - -

 

 


Skriv et svar til: Isolering af Lis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.