Matematik

Bestemmelse af forskrift

07. januar 2018 af Emil18 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Et firma fastlægger medarbejdernes løn i forhold til antal år af ansættelse. Alle medarbejders løn stiger med samme procentde efter hvert år. Efter to års ansættelse får man en timeløn på 180 kr. Denne løn stiger til 210 kr i timen efter 5 års ansættelse.

Bestem en forskrift for funktionen f, der angiver timeløn som funktion af antal ansættelsesår.


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. januar 2018 af Sveppalyf (Slettet)

At lønnen stiger med samme procentdel hvert år siger at vi har at gøre med en eksponentialfunktion.

f(x) = b * ax

Så får vi oplyst at

f(2) = 180

og

f(5) = 210

Dvs.

180 = b * a2

210 = b * a5

Ved at dividere de to ligninger med hinanden fås

210/180 = a5/a2  <=>

a5/2 = 210/180  <=>

a = 1,0636

b kan så findes

180 = b * 1,06362  <=>

b = 159,12

Altså

f(x) = 159,12 * 1,0636x


Skriv et svar til: Bestemmelse af forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.