Kemi

Kemi

17. januar 2018 af didodawood - Niveau: A-niveau

Røde blodlegemer,der overføres fra en normal persons plasma til en 0.2 osmolær KCl-opløsning vil....... 1) svulme 2) skrumpe 3) sprænges. 1) svulme. 4) optage KCl eller 5) NaCl


Svar #1
17. januar 2018 af didodawood

svaret er svumle men kan ikke forstår hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. januar 2018 af mathon

\small \textup{sammenligning af osmotisk tryk ved samme temperatur:}
…overføres fra en normal persons plasma dvs med det osmotiske tryk

                                     \small p_{os}=RT\cdot \left (0{.}3\;osM \right )
…til en 0.2 osmolær KCl-opløsning  dvs med det osmotiske tryk

                                     \small p_{os}=RT\cdot \left (0{.}2\;osM \right )

Osmotrykket inde i de røde blodlegemer er nu større end i væskeopløsningen, hvorfor der vil ske en trykudligning/formindskelse af osmolariteten.

Da de røde blodlegemers membran er semipermeabel dvs kun gennemtrængelig for vand, mindskes osmolariteten fra 0.3 til 0.2 ved at vand passerer ind gennem de røde blodlegemers membran, hvorved de røde blodlegemer svulmer.


Svar #3
17. januar 2018 af didodawood

hvofrdan ved du at personens normale plasma er 0,3 ? er det altid


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. januar 2018 af mathon

Fysiologisk saltvand er 0.9% w/w
dvs
              \small c_{NaCl}=0{.}9\cdot 10^{-2}\cdot \frac{1000\; \tfrac{g}{L}}{58{.}4\; \tfrac{g}{mol}}=0{.}15\; M

              \small c_{os}(NaCl)=2\cdot 0{.}15\; M=0{.}30\; osM


Skriv et svar til: Kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.