Fysik

Induktion

04. februar 2018 af Mikkeldkdk - Niveau: A-niveau

Jeg har en opgave som jeg er lidt i tvivl om hvordan løses. 

Jeg skal vel bruge på differentialform Uind = -N*d/flux/d/t

Men hvordan tæller jeg de tern og bruger det?

Se vedhæftet opgave


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2018 af hesch (Slettet)

Hvis jeg kigger på grafen til højre for  t = 0,7s , er der under den 12 tern.  Basta.

U = dψv / dt , der er 40 vindinger, så der er  12/40  tern per vinding.


Svar #2
04. februar 2018 af Mikkeldkdk

I min formel står der at vindinger skal have minus fortegn passer det?

solve(0.05 V = ((−12)/(40))*(dflux)/(0.7 s)),dflux) = dflux =−0.116667 Wb 

jeg løser for flux

Ser mine beregninger korrekte ud?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. februar 2018 af hesch (Slettet)

Hvordan vikler du en spole med -40 vindinger?  At få skiftet fortegn er jo et spørgsmål om at bytte placeringen af oscilloscopets prober.

Du skal omregne èn tern til Weber:

Èn tern = 0,05 [s] * 0,005 [T]  per vinding.


Svar #4
04. februar 2018 af Mikkeldkdk

hvor får du 0.005 T fra. 

Har bare en formel der siger at på differentialform at Uind = N*d/flux/d/t

så er det vel bare at løse for flux? når jeg ved at 12/40 er N antallet af vindinger


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. februar 2018 af hesch (Slettet)

Fluxen = ∫ (dψ/dt) dt

Flux har enheden [Wb] = [Vs].

Fluxtæthed ( magnetisk induktion ) har enheden [T].

Fluxen gennem spolen til t=0,7s = 12/40 * 0,00025 [Wb]. Størrelsen af den arbitrære konstant ved inetegration ( = 0 Vs ) er givet i opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. februar 2018 af hesch (Slettet)

#4: 0,005 T  er jo "højden" på en tern. Kig på enheden på akserne.


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. februar 2018 af Eksperimentalfysikeren

#6 Det er ikke Tesla, men Volt.

En tern svarer til 0,05 sekunder og 0,005 Volt = 5mV for hele spolen. Da der er 40 vindinger i spolen, svarer højden af en tern til 5mV/40 = 0,125mV, så 1 tern svarer til 0,05s*0,125mV = 0,00625mVs = 0,00625mWb = 6,25*10-6Wb.

Vurdering af resultatet: Der er ikke opgivet noget om spolens størrelse, så der gættes på 1cm2. Det er en rimelig størrelse ved et elevforsøg. Fluxtætheden fås ved at dividere fluxen med arealet B = ψ/A = 6,25*10-6/10-4 T = 6,25*10-2 T = 62,5mT. Der er ikke helt urealistisk ved et elevforsøg. En permanent magnet til elevforsøg ligger ofte omkring 100mT til 300mT og en del af fluxen går udenom spolen.

PS: Til trådstarter: Vurder den nøjagtighed kvadraterne kan tælles op med og vurder derudfra antallet af cifre, der kan benyttes i resultatet. Jeg har med vilje IKKE tilpasset antallet af cifre.


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. februar 2018 af hesch (Slettet)

#7: Du har helt ret med hensyn til disse Tesla Volt. Jeg kan ikke rigtigt forklare hvordan denne sjuskefejl har indsneget sig, nu hvor jeg selv skriver at [Wb] = [Vs], og "kig på akserne".

Hvor vidt der er tale om et elevforsøg eller en opgave, vil jeg til gengæld ikke kommentere.


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. februar 2018 af Eksperimentalfysikeren

#8 Det sker også, at jeg roder i det, hvilket kan ses i et af mine seneste indlæg.

Jeg ved heller ikke, om der er tale om et elevforsøg, men hvis det er en opgave, tager den nok udgangspunkt i et elevforsøg.


Skriv et svar til: Induktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.