Fysik

Bohrs atommodel

04. februar 2018 af Haaaaaaa (Slettet) - Niveau: B-niveau

ser vi på hydrogens stationære tilstande.

Vis, at h · c · R = 13,6 eV. Her er h Plancks konstant, c lysets fart og RRydbergs konstant.
Beregn energierne for tilstandene med nr. 1, 2, 3, 4, 5 og 6. Angiv resultaterne i enheden eV.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2018 af mathon

    \small \textup{Beregn } h \cdot c\cdot R_{yd}\textup{ i J og omregn til eV.}


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. februar 2018 af mathon

       \small \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! h\cdot c\cdot R_{yd}=\left (6{.}62607\cdot 10^{-34}\; J\cdot s \right )\cdot \left (2{.}99792\cdot 10^8\; \tfrac{m}{s} \right )\cdot \left (1{.}09737\cdot 10^7\; m^{-1} \right )=2{.}17987\cdot 10^{-18}\; J=

                            \small 2{.}17987\cdot 10^{-18}\cdot 6{.}24151\cdot 10^{18}\; eV=13{.}6\;eV


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. februar 2018 af mathon

\small \textup{Energien i \textbf{n}'te niveau:}

                                                \small E_n=-\frac{13{.}6\; eV}{n^2}


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. februar 2018 af mathon

                           \small E_n=\left\{\begin{matrix} n=1 & -13{.}6\; eV \\ n=2& -3{.}4\; eV\\ n=3&-1{.}5\;eV \\ n=4 &-0{.}9\;eV \\ n=5&-0{.}5\;eV \\ n=6&-0{.}4\;eV \end{matrix}\right.


Svar #5
05. februar 2018 af Haaaaaaa (Slettet)

Hvordan skal man fortolke den opgave mathon.

Er det tilhørende til den Bohrs atommodel

Du skal i denne øvelse beregne de største bølgelængder i Lyman-, Balmer- og Paschenserien i hydrogens linjespektrum.

Angiv de energiovergange, der svarer til de 5 linjer i Lymanserien, som har de største bølgelængder. Beregn herefter disse linjers fotonenergier og de tilhørende bølgelængder. Er der nogle af linjerne, som er synlige?
Angiv de energiovergange, der svarer til de 4 linjer i Balmerserien, som har de største bølgelængder. Beregn herefter disse linjers fotonenergier og de tilhørende bølgelængder. Er der nogle af linjerne, som er synlige?
Angiv de energiovergange, der svarer til de 3 linjer i Paschenserien, som har de største bølgelængder. Beregn herefter disse linjers fotonenergier og de tilhørende bølgelængder. Er der nogle af linjerne, som er synlige?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. februar 2018 af mathon

\small \textup{Lymannserien:}
                          \small E_{2\rightarrow 1}=-\left ( 13{.}60eV \right )\cdot \frac{2^2\cdot 1^2}{2^2-1^2}

                          \small \lambda _{2\rightarrow 1}= \frac{1239{.}84\; eV\cdot nm}{E_{2\rightarrow 1}}

\small \textup{Balmerserien:}
                          \small E_{3\rightarrow 2}=-\left ( 13{.}60eV \right )\cdot \frac{3^2\cdot 2^2}{3^2-2^2}

                          \small \lambda _{3\rightarrow 2}= \frac{1239{.}84\; eV\cdot nm}{E_{3\rightarrow 2}}

\small \textup{Paschenserien:}
                          \small E_{4\rightarrow 3}=-\left ( 13{.}60eV \right )\cdot \frac{4^2\cdot 3^2}{4^2-3^2}

                          \small \lambda _{4\rightarrow 3}= \frac{1239{.}84\; eV\cdot nm}{E_{4\rightarrow 3}}


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. februar 2018 af mathon

\small \small \textup{\textbf{br\o k}korrektion:}
 

\small \textup{Lymannserien:}
                          \small E_{2\rightarrow 1}=-\left ( 13{.}60eV \right )\cdot \frac{2^2-1^2}{2^2\cdot 1^2}

                          \small \lambda _{2\rightarrow 1}= \frac{1239{.}84\; eV\cdot nm}{E_{2\rightarrow 1}}

\small \textup{Balmerserien:}
                          \small E_{3\rightarrow 2}=-\left ( 13{.}60eV \right )\cdot \frac{3^2-2^2}{3^2\cdot 2^2}

                          \small \lambda _{3\rightarrow 2}= \frac{1239{.}84\; eV\cdot nm}{E_{3\rightarrow 2}}

\small \textup{Paschenserien:}
                          \small E_{4\rightarrow 3}=-\left ( 13{.}60eV \right )\cdot \frac{4^2-3^2}{4^2\cdot 3^2}

                          \small \lambda _{4\rightarrow 3}= \frac{1239{.}84\; eV\cdot nm}{E_{4\rightarrow 3}}


Skriv et svar til: Bohrs atommodel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.