Fysik

Bremselængde og potensfunktioner

10. marts 2018 af petbau - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg sidder med kompendie i matematik, der ind i mellem indeholder nogle fysikopgaver. Opgaven lyder:

..Som du måske ved, er bremselængden for en bil proportional med bilens fart i anden potens

a) Opskriv en regneforskrift for bremselængden b som funktion af hastigheden v (kald proportionalitetsfaktoren for k) 

Da kapitlet omhandler potensfunktioner og jeg kun kender f(x) = b * x ^{a} så skriver jeg

f(b) = k * b ^{a} 

Er det korrekt

b) Beregn hvor mange procent bremselængden øges, når farten øges med 30 %

Er a = 2 og skal jeg så selv prøve at indsætte et tal, 100 og 130 på b's plads ????


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2018 af fosfor (Slettet)

Ja a=2, men da bremselængden er funktion af hastigheden bliver det

L(v) = b * v2     , hvor L er bremselængde og v er fart

Når farten er v, så er bremselængden
b * v2

Hvis farten er 30% større end v, så er bremselængden L(v * 1.30) som er
b * (v * 1.30)2 = 
b * v2 * 1.302 = 
b * v2 * 1.69
                      - dvs. 69 % større end ved fart lig v


Svar #2
10. marts 2018 af petbau

okay,

hvis jeg f.eks. siger at bilen i situation 1 kører 100 og i situation 2 kører 130, svarende til en forøgelse på 30 % så får jeg en forøgelse på 69% i bremselængde?

\frac{130^{2}-100^{2}}{100^{2}}=0,69


Svar #3
10. marts 2018 af petbau

Super, tusinde tak for din hjælp endnu engang :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. marts 2018 af mathon

\small \textup{Generelt for potensfunktioner}
\small \textup{g\ae lder:}

                       \small 1+r_y=\left ( 1+r_x \right )^a


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. marts 2018 af mathon

\small \textup{I anvendelse:}
                       \small 1+r_y=1{.}30^2=1{.}69

                       \small r_y=p_y\cdot 10^{2}=0{.}69

                       \small p_y=69

                       
                         


Svar #6
10. marts 2018 af petbau

Tak, jeg har meget at lære :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. marts 2018 af mathon

\small \textup{korrektion:}
 

\small \textup{I anvendelse:}
                       \small 1+r_y=1{.}30^2=1{.}69

                       \small \small r_y=p_y\cdot 10^{{\color{Red} -}2}=0{.}69

                       \small p_y=69


Svar #8
10. marts 2018 af petbau

Tak for det , Det er fantastisk at få hjælp :-)

Go' lørdag aften


Skriv et svar til: Bremselængde og potensfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.