Fysik

gitterkonstant og laser

20. marts 2018 af Holmo123 - Niveau: C-niveau

Opgave 1

Et halvåbent blæseinstrument har en længde på 24,3 cm

Hvilken bølgelængde har grundtonen ?

Hvad bliver frekvensen for blæseinstrumentet?

Blæseinstrumentet åbnes nu i den ene ende så man har et åbent blæseinstrument

C) Hvad er frekvensen for grundtonen nu ? Og hvilken tone svarer det ca. til?

Opgave 2

I et gitter eksperiment bruger man at gitter med 700 slits/mm. Man sender laserlys gennem gitteret og man ser at den 2. orden bliver afbøjet med en vinkel på 50,17 grader.

Hvad er gitterkonstanten? Angiv både i meter og nanometet

Hvilken bølgelængde har laserlyset? Og hvilken farve svarer det til?

En laser med en bølgelængde på 640 nm bruges til at bestemme gitterkonstanten for en DVD-skive. Man ved på forhånd at gitterkonstanten for en DVD er på ca. 740 nm. Da man lyser laseren ind på skiven observerer man at den 1. orden bliver diffrakteret med en vinkel på 62,1 grader.

Hvad måles gitterkonstanten til? Angiv i nanometer

Hvor stor en afvigelse i % for man i forhold til den gitterkonstant man kender på forhånd?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. marts 2018 af mathon

Hvad er gitterkonstanten? Angiv både i meter og nanometer

                 \small \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! d=\frac{1\;mm}{700}=\frac{10^{-3}\;m}{700}=1{.}42857\cdot 10^{-6}\; m=\left (1{.}42857\cdot 10^{-6} \right )\cdot 10^9\; nm=1428{.}57\;nm


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. marts 2018 af mathon

\small \textbf{Opgave 2}

Hvilken bølgelængde har laserlyset? Og hvilken farve svarer det til?

             \small d\cdot \sin\left ( \varphi _n \right )=n\cdot \lambda

             \small \lambda =\frac{d\cdot \sin\left ( \varphi _n \right )}{n}

             \small \lambda =\frac{\left (1428{.}57\;nm \right )\cdot \sin\left (50.17\degree \right)}{2}


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. marts 2018 af mathon

             \small \small d=\frac{n\cdot \lambda}{ \sin\left ( \varphi _n \right )}

             \small d=\frac{\lambda}{ \sin\left ( 62.1\degree \right )}=\frac{640\;nm}{\sin(62.1\degree)}


Skriv et svar til: gitterkonstant og laser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.