Fysik

Atomfysik

27. april 2018 af ayaya2001 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Et brintatom befinder sig i den exciterede tilstand n = 3.

Beregn energien i denne tilstand.

Tegn de mulige måder, som elektronen kan henfalde til grundtilstanden på.

Beregn deres bølgelængder.

Hvilke af dem kan vi se?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. april 2018 af Eksperimentalfysikeren

Energien i tilstand n er

E_{n} = -\frac{13,6eV}{n^{2}}

n er et posiitivt helt tal. Denne oplysning kan du brge til at identificere de tilstande, der kan være tale om. Find de tilhørende energier. Tegn en vandret linie, nul-niveauet (lidt højt på papiret). Vælg den længde, f.eks. 1cm, der repræcenterer 1eV. Marker med vandrette liniestykker de fundne energier nedenfor nulniveauet. Tegn så lodrette pile fra hvert af neveauerne til de niveauer, der ligger lavere.

Find energierne, der frigøres med de forskellige overgange. Regn dem om til bølgelængde ved hjælp af:

E = h*f og c = λ*f.

Sammenlign med det synlige område.


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. april 2018 af mathon

       \small E_{3\rightarrow 1}=\frac{-13.6\; eV}{3^2}-\frac{-13.6\; eV}{1^2}

        \small E_{3\rightarrow 2}=\frac{-13.6\; eV}{3^2}-\frac{-13.6\; eV}{2^2}

         \small E_{2\rightarrow 2}=\frac{-13.6\; eV}{2^2}-(-13.6\; eV)

       \small \lambda =\frac{h\cdot c}{E}=\frac{1239.84\; eV\cdot nm}{E}


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. april 2018 af mathon

    \small E_{2\rightarrow 2}=\frac{-13.6\; eV}{2^2}-(-13.6\; eV)   \small \longrightarrow   \small E_{2\rightarrow \textbf{{\color{Red} 1}}}=\frac{-13.6\; eV}{2^2}-(-13.6\; eV)


Skriv et svar til: Atomfysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.