Samfundsfag

Venstreorinteret Radikale Venstre

11. maj 2018 af Heidi098 - Niveau: A-niveau

Hvad kendetegner i sær i de radikales holdninger at de er meget venstreorinteret? Synes at det er meget svært at google, men hvis man tager udgangspunkt i de højere funktionære og unge, altså mange stemmer på dem i de to grupper


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. maj 2018 af guuoo2

udlændingepolitikken


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. maj 2018 af Mathian

De er venstreorienteret i den forstand, at de ikke tror på en absolut liberal forståelse af samfundet, altså at markedet alene skal regulere økonomien. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. maj 2018 af Mathian

Et social liberalt parti, er det også kendt som. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. maj 2018 af wonk (Slettet)

Indplacering på højre-venstreskalaen baserer sig på en grov forenkling af det politiske spektrum. Der er en vis konsensus om, at det er venstreorienteret at mene at staten skal have en højere grad af kontrol over markedet. Det giver sig til udtryk i tilslutning til større offentlig sektor, demokratisk styring af virksomheder, høj skat, minimumslønninger mv. Omvendt er man højreorienteret, hvis man ønsker friere markedskræfter, deregulering og minimalstat. Ofte, men ikke altid, vil tilliden på venstrefløjen være større til staten end til markedet, hvor højrefløjen vil mene det modsatte.

Det vil være sværere ud fra den ovenstående, økonomiske inddeling på højre-venstreskalaen, at kalde Det Radikale Venstre et meget venstreorienteret parti. På den økonomiske politik er De Radikale velsagtens det mindst venstreorienterede på den "røde" fløj (S, EnL, SF, Alt, RV). Dette blev også rod til en større konflikt under Helle Thorning, hvor særligt SF (med i regeringskoalitionen) og Enhedslisten (parlamentarisk grundlag) var utilfredse med De Radikales indflydelse på den økonomiske politik, de i høj grad fik gennemført i aftaler med "de blå" partier. 

At De Radikale af nogle opfattes som, ja radikalt venstreorienterede, skyldes nok primært udlændingepolitiken. Af historiske årsager opfattes det som højreorienteret at være konservativt orienteret, herunder en modstand mod indvandring - der jo af nogle opfattes som en trussel mod nationale særkender, kultur og sammenhængskraft. Det følger konservatismens idé om staten som opretholder af "lov og orden", hvor særligt det sidste også indebærer at staten i højere grad skal promovere en livsførelse, der menes at være til samfundets bedste - hvilket modstandere ofte vil kalde moralisering. På dette område er De Radikale klart venstreorienterede, idet de i meget høj grad promoverer multikulturalisme, humanisme og minoritetsrettigheder.


Skriv et svar til: Venstreorinteret Radikale Venstre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.