Fysik

Linser

12. maj 2018 af Sarah3310 (Slettet) - Niveau: B-niveau

For at eftervise linseformlen skal jeg indtegne mine målinger i et -koordinatsystem.

 jeg skal kommenter – hvad graferne viser og hvad forudsiger teorien?  

Er der nogle der vil hjælpe 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2018 af Eksperimentalfysikeren

Hvad har du målt?

Prøv at beskrive forsøget.


Svar #2
13. maj 2018 af Sarah3310 (Slettet)

Jeg skal eftervise linseformlen og kommentere grafen over 1 linse på 200, 100, 300 (brændevidde)


Svar #3
13. maj 2018 af Sarah3310 (Slettet)

Her er forsøgsvejledningen 


Svar #4
14. maj 2018 af Sarah3310 (Slettet)

Hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. maj 2018 af Eksperimentalfysikeren

Det, du skal vise, er, at 1/S1 + 1/S2 = 1/f.

Ligningen y = -0,9695x+0,0492 omskrives til y+0,9695x = 0,0492

0,9695 er meget tæt ved 1, så tæt, at afvigelsen er mindre end måleusikkerheden, ligningen kan passe med:

x+y=0,0492.

Venstre side passer med at x=1/S1 og y=1/S2 så 1/S1+1/S2 = 0,492.

Højresiden skal være 1/f, så 1/f=0,0492. Ved at tage den reciprokke værdi på begge sider af lighedstegnet fås:

f = 1/0,0492 =20,33.

Der er ikke angivet enheder i beregningerne, men de tal, der står i tabellerne ser ud til at være i cm, så f er 20cm. De 0,33 er formodentlig mindre end måleusikkerheden. De 20cm passer udmærket med at linsen er mærket med 200, hvilket nok er i mm.

Gentag dette for de to andre tilfælde. Bemærk, at den sammensatte linse ikke har brændvidden 300mm.

Man benytter en størrelse, D, kaldet linsens styrke, som er 1/f. Måleenheden kaldes dioptri, og den er defineret son m-1. Sætter man to linser lige efter hinanden, får man en sammensat linse hvis styrke er summen af de to linsers styrke.


Skriv et svar til: Linser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.