Matematik

Bestem koordinatsættet til skæringspunktet.

14. maj 2018 af Celina1243 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! 

Min opgave lyder sådanne: 

f(x)=3x-5

g(x)=-3x+11

a) bestem koordinatsættet til skæringspunktet mellem graferne f og g. 

Håber der er en som vil hjælpe mig. Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. maj 2018 af PeterValberg

Sæt funktionerne lig med hinanden:

f(x) = g(x)
3x - 5 = -3x + 11

og løs mht. x
y-koordinaten til skæringspunktet bestemmes ved
indsættelse af den fundne x-værdi i en af funktionerne.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
14. maj 2018 af Celina1243 (Slettet)

Mange tak!


Svar #3
14. maj 2018 af Celina1243 (Slettet)

Nu spørger jeg nok dumt. Men det er uden hjælpemidler, som jeg øver mig på (ved ikke om det har betydning), så hvordan skal jeg bare sætte den ind i en af funktionerne. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. maj 2018 af PeterValberg

I forlængelse af #1

3x - 5 = -3x + 11
6x = 16
x = 16/6
x = 8/3

y = f(8/3) = 3·(8/3) - 5 = 3

eller: y = g(8/3) = -3·(8/3) + 11 = 3

Skæringspunktet har således koordinatsættet: (x,y) = (8/3 , 3)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
14. maj 2018 af Celina1243 (Slettet)

Taaak!


Svar #6
14. maj 2018 af Celina1243 (Slettet)

Hvis det så er 2 i stedet for 3, så er x=4 istedet for 8/3. 

Hvordan gør jeg så


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. maj 2018 af PeterValberg

Ja, hvis det er hhv. 2 og -2 i stedet for 3 og -3 så bliver x = 4
y bestemmes på samme måde som angivet i #4 bare med en anden x-værdi (4)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
14. maj 2018 af Celina1243 (Slettet)

f(4)=2·(4)-5=2

eller: y=g(4)=-2·(4)+11=2 

og så vil det give (x,y) =(4,2) eller er jeg helt væk?


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. maj 2018 af PeterValberg

Du regner en anelse galt :-)

f(4)=2·(4) - 5 = 8 - 5 = 3

 y = g(4) = -2·(4) + 11 = -8 + 11 = 3

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Bestem koordinatsættet til skæringspunktet.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.