Fysik

Fjederkraft

04. juni 2018 af 10986 - Niveau: B-niveau

Hej jeg er i tvivl om hvilke krafter der virker? jeg vil sige det er F_fjeder og F_tyn?

Vedhæftet fil: fjeder.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2018 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. juni 2018 af peter lind

Ja I ligevægtsstillingen er de to kræfter lige store og modsat rettet


Svar #3
04. juni 2018 af 10986

Vælger y op til at være posetiv retning, derved får jeg:

F_tyn=-m*g   = - 0.4kg*9.82k/kg =3.928N

F_fjeder=k*x  =30N/m*0.2m =6.0N

Men burde de så ikke give det same resultat begge to?


Svar #4
04. juni 2018 af 10986

Det vil være en kæmpe hjælp hvis du ville kunne forklare mig det :-))


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. juni 2018 af peter lind

Det er anden del jeg har svaret på ikke første del. I første del af opgaven er det kun fjederkraften.Først i andet spørgsmål bliver spørgsmålet om tyngdekraften aktuel


Svar #6
04. juni 2018 af 10986

Ja men hvordan skulle de kunne blive lig med hinanden? :-)


Svar #7
04. juni 2018 af 10986

Der står i facit at F skal give 3.928N, hvilket jo kun er F_tyn, men hvad med F_fjeder ? 

Hvis de skal være lig med hinanden skal de vel også give det samme facit?


Svar #8
04. juni 2018 af 10986

Så man skal antage at den hænger stille, så man kan benytte Newtons første lov?

Brugbart svar (0)

Svar #9
04. juni 2018 af peter lind

Den er så også 3.928 N. I ligevægtsstillingen er den totale kraft = 0, så tyngdekraften og fjederkraften må være lige store men modsat rettede


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. juni 2018 af mathon

\small \textbf{Tr\ae kkraftens udf\o rte arbejde:}
                                                          \small A=\int_0 k\cdot x\,\,\mathrm{d} x=k\cdot \tfrac{1}{2}x^2=\tfrac{1}{2}kx^2

                   \small \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \small A=\int_{0}^{0.20} \left(30\tfrac{N}{m}\right)\cdot x\,\,\mathrm{d} x=\tfrac{1}{2}\cdot \left ( 30\; \tfrac{N}{m} \right )\cdot \left [x^2 \right ]_{0}^{0.20}=\left (15\; \tfrac{N}{m} \right )\cdot (0.04\; m^2)=0.6\; Nm=0.6\;J


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. juni 2018 af Eksperimentalfysikeren

Der er to forskellige forsøg, derkun har det fælles, at de benytter samme fjeder.

I første forsøg er fjederen vandret og arbejdet skal beregnes. Det er gjort i #10.

I andet forsøg er fjederen lodret og den trækkes ud af tyngdekraften på et 400g lod. Det, der skal findes er den længde fjederen trækkes ud i dette forsøg. Du skal altså ikke finde fjederkraften ud fra, hvor langt fjederen er trukket ud, men omvendt. Du skal benytte, at summen af kræfterne er 0 til at finde fjederkraften. Derefter benytter du fjederkonstanten til at finde forlængelsen.


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. juni 2018 af mathon

\small \textbf{Fjederforl\ae ngelsen:}

                                         \small x=\frac{m\cdot g}{k}


Skriv et svar til: Fjederkraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.