Fysik

Bindingsenergi??

08. juni 2018 af hejgutter - Niveau: 9. klasse

Har bindingsenergien i et atom noget at gøre med hvor meget energi man får når man spalter atomet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2018 af Jerslev

#0: Ja og nej. Det er nærmere bindingsenergien per kernepartikel i kernen, der er sigende. Hvis du spalter en kerne til to andre kerner, hvis bindingsenergi per kernepartikel er større, så får du noget energi ud af din spaltning.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
08. juni 2018 af hejgutter

#1

hvis bindingsenergi per kernepartikel er større

Er større end hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2018 af Eksperimentalfysikeren

Bindingsenergi er den energi, der skal tilføres et system for at skille det ad (lidt populært sagt).

Det benyttes flere steder. Der kan være tale om den energi, der skal til for at trække en kernepartikkel ud at en atomkerne, men der kan også være tale om den energi, der skal til for at dele et molekyle i to dele, eller for at fjerne et atom fra en krystal. Desuden kan det være den energi, der skal til, for at fjerne en elektron fra et atom eller et molekyle.

Hvis der er tale om en positiv bindingsenergi, skal man altså tilføre energien, for at få delt systemet. På den anden side kan man udvinde energien ved at lade to dele binde sig til hinanden.

Et eksempel fra atomfysikken er de 13,6eV, der skal tilføres et brintatom for at fjerne elektronen, hvis denne atomet er i grundtilstanden.

I nogle tilfælde kan et system have en negativ bindingsenergi. Det gælder en del radioaktive isotoper. Her er der kræfter, der søger at holde nukleonerne inde i kernen og andre, der søger at frastøde én af partiklerne. Da de tiltrækkende aftager hurtigst med afstanden, er der en energibariære, som partiklen skal passere, inden den kan udsendes. Tænk her på en bakke, hvor der er en lille fordybning i siden. Ligger der en bold i fordybningen, vil den ikke trille ned, men hvis den får et lille skub, kan den komme over kanten og trille ned, hvorved der frigøres mere energi, end der skulle til, for at starte bolden. I tilfælde med kernepartiklen siger kvantemekanikken, at selv om den ikke har energi nok til at "hoppe over" energibariære, kan den sive igennem.


Skriv et svar til: Bindingsenergi??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.