Fysik

Halveringstykkelse

26. juni 2018 af Stevenfeldt - Niveau: B-niveau

Ved absorption af gammafotoner i bly findes jo formlen 

I(t)=I_o\cdot e^{-\mu x}

Hvor I er intensiteten af strålingen, μ er absorptionskoefficienten og x er tykkelse af bly. 

Kunne man så ikke sige, at intensiteten I er et mål for aktiviteten i Becquerel? I vores fysikbog står bare antal tællinger af Geiger-Mullerrøret per sekund. Er det ikke det samme som aktiviteten (eller i hvert fald proportional med det?), altså antal henfald per sekund? 


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. juni 2018 af mathon

Geiger-Müller-røret tæller ikke alle henfald. Men tællingen er et mål for henfaldet.

             \small \tfrac{I}{I_o}=\tfrac{1}{2}=e^{-\mu X_{\frac{1}{2}}}

                      \small \small 2=e^{\mu X_{\frac{1}{2}}}

                      \small \ln(2)=\mu X_{\frac{1}{2}}

                     \small X_{\frac{1}{2}}=\tfrac{\ln(2)}{\mu }                      


Svar #2
26. juni 2018 af Stevenfeldt

Tak skal du have :)


Skriv et svar til: Halveringstykkelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.