Fysik

Rødforskydning og skalafaktor?

09. august 2018 af selvstuderende (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej med jer

Jeg har lidt svært ved at forstå hvad forskellen på skalafaktor og rødforskydning er ifht kosmologi.

Nogen der kan hjælpe? 

God aften!


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. august 2018 af AngelOneOne

Hej,

Meget simpelt - Så er Universets skaleringsfaktor, en forskel i størrelse mellem to punkter i tiden. Den angives som værdien RU. Hvis du markerer en afstand på et tænkt univers (et gummilagen f.eks) mellem to punkter, så har du på det tidspunkt RU = 1. Hvis du så strækker lagenet, så der bliver dobbelt så langt mellem punkterne, har du en RU = 2, ved tre gange afstanden er RU = 3 osv. Hvis RU bliver mindre end 1, bliver afstanden kortere mellem punkterne i forhold til startpunktet.

Rødforskydning betyder at et objekts spektrum, forskydes mod den røde del af spektret (dvs. lavere bølgelængder end de sande) og at objektet bevæger sig væk fra iagttageren (Jorden). Blåforskydning betyder at et objekts spektrum, forskydes mod den blå ende af spektret (dvs. større bølgelængder end de sande) og at objektet bevæger sig mod iagttageren. Jo større rød- eller blåforskydning der observeres, desto større er objektets hastighed væk fra (rødforskydning) eller imod (blåforskydning) iagttageren.

Universets skaleringsfaktor, rød- eller blåforskyder lyset, alt efter hvad faktoren er. Ved Ru lig med 1 er der ingen forskydning af lysets bølgelængde. Ved Ru større end 1, bliver afstanden mellem lysets bølgetoppe større og dermed rødforskydes lyset (lysbølgerne strækkes så og sige med rummet/gummilagenet). Ved RU mindre end 1, bliver afstanden mellem lysets bølgetoppe mindre og dermed blåforskydes lyset (bølgerne presses så og sige sammen, med rummet/rummilagenet).

Det er lidt indviklet, men jeg håber du forstod ligt af det alligevel.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #2
10. august 2018 af selvstuderende (Slettet)

Tror jeg forstår det nu. Manglede lige præcis den sammenkobling! 1000 tak for hjælpen og god sommer! :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. august 2018 af ringstedLC

#1: "...mod den røde del af spektret (dvs. lavere bølgelængder end de sande) og at objektet bevæger sig væk fra iagttageren (Jorden). Blåforskydning betyder at et objekts spektrum, forskydes mod den blå ende af spektret (dvs. større bølgelængder end de sande)...".

Pas på med tillægsordene: Bølgelængder (i den røde del af spektret) er ikke lavere, de er længere (til nød, større). Det er frekvensen af rødt lys, der er lavere end af blåt lys.


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. august 2018 af AngelOneOne

#3 - Du har fuldstændig ret - Skulle nok have skrevet længere/kortere i stedet for lavere/højere.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Rødforskydning og skalafaktor?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.