Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

Densitets udregning

16. august 2018 af Sorenbdk (Slettet)

Hejsa. Jeg søger lidt hjælp til opgave c), som jeg ikke har prøvet at løse i over en time, men fejler stadig. Hele opgaven skal læses for, at kunne forstå c), derudover fremtræder opgaven med fed skrift.


Opgave 4:
Forestil dig at du havde en terning med kantlængden 10 cm af rent guld.
a) Bestem hvilken masse denne guldterning ville have.
Svar: 19280g
m = V*P
m = 10cm*10cm*10cm*P
Densiteten af guld = 19,28 g/cm3
Dermed kan massen af guldterningen bestemmes til at være: m = 1000 cm3*19,28 g/cm3
m=19280g=19,28kg
b) Bestem hvor stor et rumfang af jern man skal have for at have samme masse.
Svar: 2449cm3   
V = m/P
V = 19,3kg/P
Densiteten af jern = 7,87 g/cm3
Dermed kan rumfanget af jern bestemmes: V=19280g/(7,87 g/cm3)=2449cm3
Dvs man skal have 2449 cm3 jern for at have den samme masse som guld.
c) Hvis nu jernet også havde form som en terning – hvilken kantlængde ville denne terning have.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. august 2018 af ringstedLC

\sqrt[3]{2449}=\;?\;cm


Svar #2
16. august 2018 af Sorenbdk (Slettet)

#1

\sqrt[3]{2449}=\;?\;cm

Det giver jo så 4,08cm. Kan det passe?


Svar #3
16. august 2018 af Sorenbdk (Slettet)

#1

\sqrt[3]{2449}=\;?\;cm

Har fået at vide det skal give 13,5cm, så din udregning er forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. august 2018 af guuoo2 (Slettet)

#2
#1

\sqrt[3]{2449}=\;?\;cm

Det giver jo så 4,08cm. Kan det passe?

Hvis højde, bredde og længde af en kasse alle er 4.08cm, så er rumfanget
V = hbl = (4.08 cm)3 = 67.92 cm3, så kubikroden giver ikke 4.08.

Hvis du bruger google som lommeregner så er syntaxen   (2449)^(1/3)


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. august 2018 af ringstedLC

#2
#1

\sqrt[3]{2449}=\;?\;cm

Det giver jo så 4,08cm. Kan det passe?

Det er helt fint, at du er skeptisk overfor et facit. Især hvis det er fordi, at du undrer over at terningen af jern som har en mindre densitet end guld og den samme masse, skulle have en kortere sidelængde end guldterningen. Men istedet for at postulere at jeg har lavet en forkert udregning (for øvrigt; du lavede udregningen, - jeg gav dig formlen), kunne du have tjekket dit facit som i #4.

#0, b: Jernets rumfang er afrundet forkert. Hvis du afrunder korrekt og tager kubikroden fås 13,5 cm.


Skriv et svar til: Densitets udregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.