Fysik

Vacuumtryk og løftehøjde

29. august 2018 af DNIN (Slettet) - Niveau: B-niveau
Hvor meget vacuumtryk skal en pumpe kunne lave for at løfte vand 15 op?

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2018 af Eksperimentalfysikeren

15 hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. september 2018 af mathon

                    \small \small \begin{align*} P&=h\cdot \varrho \cdot g\\ P&=(\mathbf{{\color{Red} 15\; m}})\cdot \left ( 1000\; \tfrac{kg}{m^3} \right ) \cdot \left (9.82\; \tfrac{N}{kg} \right )\\ P&=147300\; Pa=1.473\; bar \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2018 af Eksperimentalfysikeren

Ordet vacuumtryk antyder, at der er tale om et undertryk. Hvis man forsøger at løfte vand op ved hjælp af vacuum, kan man kun løfte ca. 10m. Der er derfor noget galt med opgaveformuleringen, så der kan ikke gives et brugbart svar. Der kan ikke være tale om 15m, men måske 15 cm eller 15 mm. Det er kun trådstarter, der ved det.

#0 Kan du ikke angive en enhed for de 15? Er der tale om at "suge" vand op?


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. september 2018 af mathon

Ja selvfølgelig - hvis man havde været vågen!

                    \small \small \begin{align*} P&=h\cdot \varrho \cdot g\\ P&=(\mathbf{{\color{Red} 0.15\; m}})\cdot \left ( 1000\; \tfrac{kg}{m^3} \right ) \cdot \left (9.82\; \tfrac{N}{kg} \right )\\ P&=1473\; Pa=1.473\; kPa \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. september 2018 af Eksperimentalfysikeren

#4

Var det ikke en idé at vente med udregningerne til vi ved, hvad der bliver spurgt om. Vi er flere, der sagtens kan regne det samme ud som i #2 og #4, men er det overhovedet det, der skal regnes ud.

#0 Du må komme på banen og svare på spørgsmålene i #3. Ellers kan vi ikke give et fornuftigt svar.


Skriv et svar til: Vacuumtryk og løftehøjde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.