Matematik

Nogen der kan hjælpe med denne opgave?

03. september 2018 af jegerlækker20202 (Slettet) - Niveau: C-niveau

opgaven lyder på:

To is og to colaer koster 70kr 

En is og tre colaer koster 75

Spørgsmål:

A) hvor meget koster en cola?

B) hvor meget koster en is?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2018 af peter lind

Kald antal is x og antal cola y. Der gælder så

2x+2y = 70

x+3y=75

Divider den første ligning med 2


Svar #2
03. september 2018 af jegerlækker20202 (Slettet)

FORSTÅR IKKE HVAD DU MENER?¨


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. september 2018 af peter lind

Hvad forstår du ikke ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. september 2018 af PeterValberg

Du har i #1 fået opstillet to ligninger med to ubekendte,
løser du dem, så har du svaret på hhv. a) og b)

Se eventuelt < HER > hvordan du løser det

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
03. september 2018 af jegerlækker20202 (Slettet)

hvordan skal jeg så skrive det ind? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. september 2018 af PeterValberg

#5

Se eventuelt denne video < LINK >

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
03. september 2018 af jegerlækker20202 (Slettet)

Kan dsv ikke forstå noget af det


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. september 2018 af peter lind

Igen Hvad forstår du ikke ?


Svar #9
03. september 2018 af jegerlækker20202 (Slettet)

hvordan jeg skal skrive det ind, og hvordan man regner det ud.:)


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. september 2018 af peter lind

se #1 og dernæst træk de to ligninger fra hinanden


Svar #11
03. september 2018 af jegerlækker20202 (Slettet)

Er hel lost, forstår virkelig intet!


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. september 2018 af peter lind

Ved du ikke hvad det betyder når jeg skriver del den første ligning med 2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. september 2018 af MatHFlærer

Det er to ligninger med to ubekendte. 

Dit spørgsmål: 

To is og to colaer koster 70kr 

En is og tre colaer koster 75

Spørgsmål:

A) hvor meget koster en cola?

B) hvor meget koster en is?

Som du kan se, skriver Peter Lind hvad x og y er. 

Lad isen betegne x (dvs. is=x) og cola betegne y, (dvs. cola=y), så har du

To is og to colaer koster 70kr. (ligning 1): 2x+2y=70 fordi det er to is (2x) og to colaer (2y).

En is og tre colaer koster 75kr. (ligning 2): x+3y=75 fordi det er en is (x) og tre colaer (3y).

Summa summarum har du nu to ligninger og to ubekendte

2x+2y=70

x+3y=75


Svar #14
03. september 2018 af jegerlækker20202 (Slettet)

Ved du ikke hvad det betyder når jeg skriver del den første ligning med 2 ?

nej det ved jeg ikke


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. september 2018 af MatHFlærer

Første ligning: 2x+2y=70 kan divideres med 2 som nævnt i #1.

\frac{2x+2y}{2}=\frac{70}{2}\Leftrightarrow x+y=35

Dernæst trækker du x+y=35 fra ligningen: x+3y=75 så

x+3y-(x+y)=75-35\Leftrightarrow 2y=40 og der er kun en ubekendt, nemlig y. Det er nemt at se, at en cola koster 20kr, dvs. y=20. Du kan nu indsætte y=20 i en af de to ligninger f.eks.

x+3\cdot 20=75\Leftrightarrow x+60=75\Leftrightarrow x=15.

Brug tid på at forstå, hvad jeg har gjort. Læs gerne de tidligere kommentar og hints. Det hjælper dig rigtig meget, og også til senere opgaver. Metoden vi brugte kaldes lige store koefficienters metode, du kunne også bruge substitutionsmetoden. Nu ved jeg ikke hvor meget I har lært. Men læs evt. her: https://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-c/ligninger/to-ligninger-med-to-ubekendte


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. september 2018 af StoreNord

2 is a x kr og 2 colaer a y kr koster 70 kr   kan skrives som:                         2x + 2 y=  70
1 is a x kr og 3 colaer a y kr koster 75 kr   kan skrives som:                         1x + 3y =  75
Ganges den nederste ligning med 2 fås                                                        2x + 6y =150
Den første ligning trækkes fra                                                                        2x + 2y =  70
Resultatet blir en ny ligning:                                                                                   4y =  80
Divideres med 4 får man:                                                                                         y =  20
Cole koster altså 20 kr.       
Indsæt nu denne værdi i stedet for y i den allerførste ligning, og find heraf x.


Brugbart svar (0)

Svar #17
03. september 2018 af MatHFlærer

Med alle disse hints og svar, så burde det være muligt for trådstarter at forstå opgaven :)


Brugbart svar (0)

Svar #18
04. september 2018 af PeterValberg

vedr. #17

Man sidder tilbage med den lille stemme i baghovedet,
der fortæller én, at trådstarter slet ikke er interesseret i
at forstå, - der er jo ikke tegn på, at trådstarter forsøger at
forstå, når man læser vedkommendes svar i denne tråd...
Den lille stemme i baghovedet mener desuden , at trådstarter
bare vil have os til at regne hele opgaven igennem, så den
er let at skrive ind og aflevere .....

9: hvordan jeg skal skrive det ind, og hvordan man regner det ud.:)

#17 Jeg er enig med dig i, at der nu er givet tilstrækkelig med hints
        til at trådstarter kan regne opgaven færdig selv.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #19
04. september 2018 af MatHFlærer

#18 fuldstændig enig.

Brugbart svar (1)

Svar #20
04. september 2018 af guuoo2 (Slettet)

#7

Kan dsv ikke forstå noget af det

Det er nemmere at forstå i første omgang har prøvet at gætte løsningen.

Dvs. vælg prisen på en cola og på en is, og regn efter om det passer med at
   To is og to colaer koster 70kr 
   En is og tre colaer koster 75kr

Hvis ikke det passer, så juster priserne og prøv igen indtil det passer.


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.