Andre fag

Hjælp til beregning

21. september 2018 af Haider7 - Niveau: Universitet/Videregående
Håber nogen kan hjælpe med nedenstående spørgsmål;

Opgave 1
Peter har i de seneste 4 år modtaget følgende nominelle bruttoløn,
jævnfør nedenstående tabel 1.1:
Tabel 1.1: Peters bruttoløn i løbende priser
2014: 350.000 2015: 390.000 2016: 440.000 2017: 510.000
Årlig bruttoløn op-
gjort i årets priser
primo (kr.)
Opggave 1.
Beregn den årlige stigning i pct i Peters nominelle brutto-
løn i årene 2014, 2015 og 2016 ( I perioden fra primo året til ultimo året. Ultimo år t = primo år t+1.)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2018 af mathon

                        \small \small \begin{array}{cccccl} \textup{\textbf{\aa r}}&\textup{\textbf{beregning}}&\textup{\textbf{stigningsprocent}}\\ 2014\textup{:}&\left (\frac{390}{350}-1 \right )\cdot 100\%=&11.4\\ 2015\textup{:}&\left (\frac{440}{390}-1 \right )\cdot 100\%=&12.8\\ 2016\textup{:}&\left (\frac{510}{440}-1 \right )\cdot 100\%=&15.9 \end{array}


Svar #2
21. september 2018 af Haider7

Hej Mathon

Tak for svar.



Så havde jeg beregnet det rigtigt. Men det der forvirrer mig er når der står flg:( I perioden fra primo året til ultimo året. Ultimo år t = primo år t+1.)

Hvordan skal det forstås?

Brugbart svar (1)

Svar #3
21. september 2018 af mathon

begyndelsen af år t til udgangen af år t = begyndelsen af år t+1.


Svar #4
21. september 2018 af Haider7

Det giver mening. Tak Mathon :D

Svar #5
21. september 2018 af Haider7

Peter vil gerne være sund, og spiser derfor rigtigt meget økologisk havregryn. Peter bruger derfor det meste af sin løn på økologisk havregryn. Detailprisen på 1. kg økologisk i løbende priser i de seneste 4 år fremgår af tabel 1.2 nedenfor:

Tabel 1.2: Detailprisen på 1. kg økologisk havregryn i løbende priser ( primo året)

2014: 11,50                 2015: 11,80                 2016: 12,15                            2017: 12,50 

Det antages, at prisudviklingen på økologisk havregryn afspejler inflationen i de pågældende år.

Opgave 1.2 Beregn inflationen (i procent med to decimaler) i årene 2014, 2015 og 2016 på baggrund af prisudviklingen for økologisk havregryn.

Svar:

2014: (11,80/11,50-1)*100% = 2,61%

Det samme gør man for hhv. 2015 og 2016. Er det korrekt beregnet?

Opgave 1.3

Beregn Peters realløns-stigning (i procent med to decimaler) i årene 2014, 2015 og 2016.

Reallønsstigning kan beregnes ved:

stigning i nominel løn minus prisstigning i realløn (inflation), altså

2014: 11,43% (stigningsprocent i opgave 1,1) minus 2,61% (inflation) = 8,82% (korrekt)?

Hvad gøres herfra?


Svar #6
21. september 2018 af Haider7

Opgave 1.3

Jeg har lavet forkert beregning ovenfor i opgave 1.3:

Reallønstigning beregnes som:

r(realrente) = (1+Rnominel rente)/1+inflationsrate)) - 1

2014: (1+0,1143/1+0,0261)-1 = 0,0859 = 8,6%

Samme gøres for 2015 og 2016

Alternativ:

2014:

11,50 (pris 2014)*1,1143 (1+Rnom 2014) = 12,81445

12,81445/11,50*1,0261(inflation) = 12,81445/11,80015 = 0,0859 = 8,6%

Dette er nok det korrekte facit??


Svar #7
22. september 2018 af Haider7

Er det korrekt beregnet?

Skriv et svar til: Hjælp til beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.