Matematik
Hjælp - korrekt beregning?
22. september 2018 af
Haider7
-
Niveau: Universitet/Videregående
Opgave 1
Peter har i de seneste 4 år modtaget følgende nominelle bruttoløn,
jævnfør nedenstående tabel 1.1:
Tabel 1.1: Peters bruttoløn i løbende priser
2014: 350.000 2015: 390.000 2016: 440.000 2017: 510.000
Årlig bruttoløn op-
gjort i årets priser
primo (kr.)
Opggave 1.
Beregn den årlige stigning i pct i Peters nominelle brutto-
løn i årene 2014, 2015 og 2016 ( I perioden fra primo året til ultimo året. Ultimo år t = primo år t+1.)
Svar:
2014: 11.4%
2015: 12,8%
2016: 15,9%
Peter vil gerne være sund, og spiser derfor rigtigt meget økologisk havregryn. Peter bruger derfor det meste af sin løn på økologisk havregryn. Detailprisen på 1. kg økologisk i løbende priser i de seneste 4 år fremgår af tabel 1.2 nedenfor:
Tabel 1.2: Detailprisen på 1. kg økologisk havregryn i løbende priser ( primo året)
2014: 11,50 2015: 11,80 2016: 12,15 2017: 12,50
Det antages, at prisudviklingen på økologisk havregryn afspejler inflationen i de pågældende år.
Opgave 1.2 Beregn inflationen (i procent med to decimaler) i årene 2014, 2015 og 2016 på baggrund af prisudviklingen for økologisk havregryn.
Svar:
2014: (11,80/11,50-1)*100% = 2,61%
Det samme gør man for hhv. 2015 og 2016. Er det korrekt beregnet?
Opgave 1.3
Beregn Peters realløns-stigning (i procent med to decimaler) i årene 2014, 2015 og 2016.
Reallønstigning beregnes som:
r(realrente) = (1+Rnominel rente)/1+inflation)) - 1
2014: (1+0,1143/1+0,0261)-1 = 0,0859 = 8,6%
Samme gøres for 2015 og 2016
Alternativ:
2014:
11,50 (pris 2014)*1,1143 (1+Rnom 2014) = 12,81445
12,81445/11,50*1,0261(inflation) = 12,81445/11,80015 = 0,0859 = 8,6%
Er facit rigtigt?
Peter har i de seneste 4 år modtaget følgende nominelle bruttoløn,
jævnfør nedenstående tabel 1.1:
Tabel 1.1: Peters bruttoløn i løbende priser
2014: 350.000 2015: 390.000 2016: 440.000 2017: 510.000
Årlig bruttoløn op-
gjort i årets priser
primo (kr.)
Opggave 1.
Beregn den årlige stigning i pct i Peters nominelle brutto-
løn i årene 2014, 2015 og 2016 ( I perioden fra primo året til ultimo året. Ultimo år t = primo år t+1.)
Svar:
2014: 11.4%
2015: 12,8%
2016: 15,9%
Peter vil gerne være sund, og spiser derfor rigtigt meget økologisk havregryn. Peter bruger derfor det meste af sin løn på økologisk havregryn. Detailprisen på 1. kg økologisk i løbende priser i de seneste 4 år fremgår af tabel 1.2 nedenfor:
Tabel 1.2: Detailprisen på 1. kg økologisk havregryn i løbende priser ( primo året)
2014: 11,50 2015: 11,80 2016: 12,15 2017: 12,50
Det antages, at prisudviklingen på økologisk havregryn afspejler inflationen i de pågældende år.
Opgave 1.2 Beregn inflationen (i procent med to decimaler) i årene 2014, 2015 og 2016 på baggrund af prisudviklingen for økologisk havregryn.
Svar:
2014: (11,80/11,50-1)*100% = 2,61%
Det samme gør man for hhv. 2015 og 2016. Er det korrekt beregnet?
Opgave 1.3
Beregn Peters realløns-stigning (i procent med to decimaler) i årene 2014, 2015 og 2016.
Reallønstigning beregnes som:
r(realrente) = (1+Rnominel rente)/1+inflation)) - 1
2014: (1+0,1143/1+0,0261)-1 = 0,0859 = 8,6%
Samme gøres for 2015 og 2016
Alternativ:
2014:
11,50 (pris 2014)*1,1143 (1+Rnom 2014) = 12,81445
12,81445/11,50*1,0261(inflation) = 12,81445/11,80015 = 0,0859 = 8,6%
Er facit rigtigt?
Skriv et svar til: Hjælp - korrekt beregning?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
