Matematik

Potensvækst

26. september 2018 af aya111 - Niveau: C-niveau

Hej nogle der kan hjælpe:

Krager kan knække nødder ved at gentagne gange flyve op og lade nødden falde til jorden. sammenhængen mellem faldhøjden x, målt i meter, og det gennemsnitlige antal fald f(x) der skal til før nødden knækker, er givet ved modellen: f(x)= 51,8*x opløftet-1,18.

skal jeg så regne ud på denne måde:

(15/51,8) opløftet 1,18?

og et andet spørgsmål:

benyt modellen til at bestemme, hvor mange procent det gennemsnitlige antal fald ændres med, når faldhøjden ændres med 50%

Hvordan skal jeg regne den ud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2018 af mathon

            \small \textbf{\textsl{benyt}:}
                               \small 1+r_y=\left ( 1+r_x \right )^{-1.18}


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2018 af ringstedLC

"skal jeg så regne ud på denne måde:

(15/51,8) opløftet 1,18?". Nej, hvis faldhøjden x er 15 m, har du:

\begin{align*} f(x) &= 51.8\cdot x^{-1.18}\\ f(15) &= 51.8\cdot (15)^{-1.18} \end{align*}

fordi regnearternes hieraki bl. a. siger, at du skal regne potenser før du ganger/dividerer.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2018 af mathon

...faldhøjden ændres med 50%       \textup{her er ikke angivet om det er en stigning eller et fald.}

\textbf{\textsl{stigning:}}
                          r_y=\frac{p_y}{100}=1.50^{-1.18}-1=-0.38

                          p_y=-0.38\cdot 100=-38

\textbf{\textsl{fald:}}
                          r_y=\frac{p_y}{100}=0.50^{-1.18}-1=1.27

                          p_y=1.27\cdot 100=127

\textbf{\textsl{hvor der formentlig er tale om 50}\%}\textbf{\textsl{ stigning.}}                          


Skriv et svar til: Potensvækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.