Matematik

Lineær programmering

30. september 2018 af chriskvk (Slettet) - Niveau: B-niveau

Caffé sælger to typer kaffeblandinger i poser: Gold og Silver.

Caffé råder over 20000 gram Brasiliansk kaffe pr. uge, hvor hver pose Gold indeholder 300 gram
og hver pose Silver indeholder 200 gram.

Derudover råder Caffé over 16000 gram Colombiansk kaffe pr. uge, hvor hver pose Gold
indeholder 200 gram og hver pose Silver indeholder 200 gram.

Caffé har en fortjeneste på 4 kr. pr. pose Gold og 3 kr. pr. pose Silver.
Caffé ønsker at beregne den størst mulige fortjeneste ved hjælp af lineær programmering.

a) Definér variablene x og y og bestem en forskrift for funktionen f (x, y) = ax + by + c , der
angiver den samlede fortjeneste.

b) Opstil begrænsningerne (betingelserne) og indtegn polygonområdet i et koordinatsystem.

c) Bestem hvor mange poser Gold og hvor mange poser Silver Caffé skal sælge pr. uge for at
opnå størst fortjeneste og bestem denne fortjeneste.

Ved ikke rigtigt lige hvordan jeg skal gribe denne opgave an :/ 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2018 af peter lind

x antal poser gold

y antal poser silver

fortjenste indsæt variablene for fortjenste i funktione

begrænsninger; Mængden af brasiliansk og columbiansk kaffe


Svar #2
30. september 2018 af chriskvk (Slettet)

Vi laver to forskrifter en for henholdsvis Brasiliansk (B) og en for Columbiansk (C)

x = Gold
y = Silver

B =  300*x+200*y <= 20000;


C =  200*x+200*y <= 16000

Nu skal vi så isolere 

Man kalder antallet af solgte poser Gold for x, og antallet af solgte poser Silver for y.

Der forbruges da

Brasiliansk: 300x + 200y ≤ 20000

Columbiansk: 200x + 200y ≤ 16000 .

Sådan noget her? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2018 af peter lind

netop

forkort med 100 i begrænsningerne


Svar #4
30. september 2018 af chriskvk (Slettet)

Hvordan bestemmer jeg så en forskrift for funktionen f (x, y) = ax + by + c , der
angiver den samlede fortjeneste? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. september 2018 af peter lind

du har jo fortjenesten 4kr på gold og 3 kr på silver


Svar #6
30. september 2018 af chriskvk (Slettet)

Er det så løsningen på opgave a? Og hvad skal jeg så gøre i b 

b) Opstil begrænsningerne (betingelserne) og indtegn polygonområdet i et koordinatsystem.


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. september 2018 af peter lind

#4 er svaret på opgave b. #2 er svaret på opgave a


Svar #8
30. september 2018 af chriskvk (Slettet)

Hvordan løser jeg så opgave c, jeg har tabt teten fuldstændig


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. september 2018 af peter lind

Det ser du af din graf, som du forhåbentlig har lavet. Ellers kan du lave det i et grafikprogram. Geogebra er udmærket til formålet. afsæt også en linje parallel med funktionen f(x,y) og forskyd den så lagt mod højre som mulig, således at den stadig har mindst et punkt tilfælles med arealet, der begrænses af polygonen. Der er den optimale fortjeneste


Svar #10
30. september 2018 af chriskvk (Slettet)

Jeg har besluttet at droppe opgaven, indtil jeg har snakket med min lærer det her fatter jeg ikke en skid af


Skriv et svar til: Lineær programmering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.