Matematik

Andengradsligning

19. oktober 2018 af Daisy1234 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, 

Jeg har en opgave hvor jeg skal løse en andengradsligning og nu har jeg prøvet mange selv, men kan simpelthen ikke mere. 

x2-4x-21=0  kan den løses?

Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. oktober 2018 af guuoo2 (Slettet)

      x2 - 4x - 21 = 0
Indfør først på venstre side ledet (x-2)2 ved at lægge det til og trække det fra:
     (x-2)2 - (x-2)2 + x2 - 4x - 21 = 0
Gang den fratrukne (x-2)2 ud
     (x-2)2 - (x2 + 4 - 4x) + x2 - 4x - 21 = 0    <- Valget af (x-2)2 i 1. linje giver den farvede overensstemmelse
Bemærk at x2 og 4x går ud
     (x-2)2 - 4 - 21 = 0
Adder 25 på begge sider
     (x-2)2 = 25
Da venstresiden skal give 25, skal parentesen enten være -5 eller 5, dvs
      x - 2 = -5    eller  x - 2 = 5
Dvs.
      x = 3    eller   x = 7 


Svar #2
19. oktober 2018 af Daisy1234 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen, men hvordan passer det ind til forhold til formelen for andengradsligning?


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. oktober 2018 af StoreNord

#0    Kender du heller ikke Diskriminant-metoden???

D=42-4*1*(-21)


Svar #4
19. oktober 2018 af Daisy1234 (Slettet)

jo, men forstår ikke det her 

Gang den fratrukne (x-2)2 ud
     (x-2)2 - (x2 + 4 - 4x) + x2 - 4x - 21 = 0    <- Valget af (x-2)2 i 1. linje giver den farvede overensstemmelse
Bemærk at x2 og 4x går ud
     (x-2)2 - 4 - 21 = 0

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. oktober 2018 af mathon

               \small \small \begin{array}{|c|c|c|c|c|c|} a&b&c&d&rod_1&rod_2\\ \hline 1&-4&-21&(-4)^2-4\cdot 1\cdot (-21)=10^2&\frac{-4-\sqrt{10^2}}{2\cdot 1}=-3&\frac{-4+\sqrt{10^2}}{2\cdot 1}=3 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. oktober 2018 af guuoo2 (Slettet)

#4 Problemet ved at isolere x i 
           x2 - 4x - 21 = 0
     er at x står 2 steder i ligningen.

Kvadratsætningen giver
   (x - 2)2 = x2 - 4x + 4                <- Generelt:  (a - b)2 = a2 - 2ab + b2

I ovenstående kan vi trække 4 fra på begge sider:
   (x - 2)2 - 4 = x2 - 4x

Den markerede del er en del af den oprindelige ligning   x2 - 4x - 21 = 0   der derfor kan skrives som
   (x - 2)2 - 4 - 21 = 0
Nu står x kun et sted i ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. oktober 2018 af StoreNord

#4    Nogen gange regner den også forkert      :-)
Andengradsligning.PNG

Vedhæftet fil:Andengradsligning.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #8
19. oktober 2018 af mathon

korrektion:

                   \small \small \small \small \begin{array}{|c|c|c|c|c|c|} a&b&c&d&rod_1&rod_2\\ \hline 1&-4&-21&(-4)^2-4\cdot 1\cdot (-21)=10^2&\frac{4-\sqrt{10^2}}{2\cdot 1}=-3&\frac{4+\sqrt{10^2}}{2\cdot 1}=7 \end{array}


Svar #9
19. oktober 2018 af Daisy1234 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen! Har fundet ud af det nu 


Skriv et svar til: Andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.