Matematik

Besparelse i procent?

29. oktober 2018 af Esth0687 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Fire kilo bananer koster normalt 60 kroner, men er på tilbud til 51 kroner.

Hvor stor er besparelsen i procent?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2018 af Tqooa

Der er flere metoder, men her er en:

Normalprisen er 60 kr, dvs. 1% er 0,6 kr.
Forskellen mellem normalpris og tilbudsprisen er 9 kr.

Du spørger så: "hvor mange gange går denne ene % op i prisforskellen?":

9/0,6 = 15%


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. oktober 2018 af ringstedLC

#1: Forkert.

\begin{align*} \tfrac{9}{0.6} &\neq 15\% \\ \tfrac{9}{0.6} &= 15 \end{align*}

Besparelse i %:

\begin{align*} \frac{(normalpris-tilbudspris)\cdot 100}{normalpris} &=besparelse\;i\;\% \\ \frac{(60-51)\cdot 100}{60} &=15\% \\ \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2018 af mathon

eller noteret

                    \small \small \begin{array}{lrcllll} \textup{besparelsessats r:}&(1-r)\cdot 60&=&51\\ &1-r&=&\frac{51}{60}\\ &r&=&1-\frac{51}{60}\\ &r=\frac{p}{100}&=&\frac{9}{60}\\\\ &p=&=&\frac{9\cdot 100}{60}=\frac{3^2\cdot 2\cdot 5}{3\cdot 2}=3\cdot 5=15 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. oktober 2018 af guuoo2 (Slettet)

Den oprindelige pris er 60 kr.
Tilbudsprisen er 51 kr.

Dvs. den absolutte besparelse er 9 kr.

Den relative besparelse er 9/60 = 0.15 = 15%

Forestil dig 60 kr i mønter der vejer i alt 100 kg, så vil 15 kg af mønterne udgøre 9 kr.


Skriv et svar til: Besparelse i procent?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.