Matematik

Modulo ( ækvivalensrelationer)

02. november 2018 af sajana - Niveau: Universitet/Videregående
Hej er der en herinde der kan hjælpe mig med dette spørgsmål:
Betragt Z/60. Hvad er [57]*[5]*[-63]
Jeg har regner mig frem til følgende:
60/57= 1 rest 3 dvs [57]=[3]
60:5=12 rest 0 dvs [5]=[0]
60/-63= 0 rest -3 dvs [-63]=[-3]
Men det hele ganger sammen ender vem med at give [0] i facit står der at svaret er [-15]. Hvad er min fejl

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2018 af SådanDa

[57]=[-3], [-63]=[-3], så

[57]·[5]·[-63]=[-3]·[5]·[-3]=[(-3)·5·(-3)]=[45]=[-15]


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. november 2018 af Eksperimentalfysikeren

Du skriver "60/57= 1 rest 3 dvs [57]=[3] ". Du vender brøken forkert. I Z/60 skal du se på de tal, der får samme rest, når man dividerer dem med 60.

57/60 = 0 rest 57. -3/60 = -1 rest 57. Så [57] = [-3].


Svar #3
03. november 2018 af sajana

.


Svar #4
03. november 2018 af sajana

hvorfor siger du " -3/60 = -1 rest 57" hvorfor -3


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. november 2018 af AskTheAfghan

Man har [57] = [57 - 60] = [-3] og [-63] = [-63 + 60] = [-3] i Z/60.

Derfor er [57]·[5]·[-63] = [-3]·[5]·[-3] = [(-3)·5·(-3)] = [45] = [45 - 60] = [-15] i Z/60.


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. november 2018 af Eksperimentalfysikeren

#4 Det er fordi du har skrevet 60/57 og er kommet frem til [57]=[3], hvilket er forkert.

[57] indeholder alle de tal, der kan skrives som n*60+57. Sætter du her n=-1, så får du -3, så [57]=[-3].

Nogle få af tallene i [57]: ...-123, -63, -3, 57,117,177...


Skriv et svar til: Modulo ( ækvivalensrelationer)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.