Biologi

Biologi allelfrekvens

03. november 2018 af amaliepet2Gefion (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,
Håber i kan hjælpe mig med denne biologi opgave om allelfrekvens. 
Opgaven lyder således: 

Forekomsten af A673T er blevet undersøgt i flere befolkningsgrupper. Under vises allelfrekvensen af A673T i nogle nordiske lande. 

Land        Allelfrekvens f(A673T)
Island   = 0,0044
Sverige = 0,0042
Norge    = 0,0021
Finland  = 0,0052
Danmark = ? 

En repræsentativ undersøgelse af 3487 danskere viste, at ingen var homozygote med hensyn til allelen A673T, mens én var heterozygot. 

- Beregn allelfrekvensen for allelen A673T i den danske befolning. Vis dine beregninger. 


Håber i kan hjælpe mig. 
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2018 af Lillon (Slettet)

Hvad har du problemer med?


Svar #2
03. november 2018 af amaliepet2Gefion (Slettet)

Jeg er i tvivl, hvordan jeg griber opgaven an? 
Og så forstår jeg ikke, at ingen var homozygote, mens kun én var heterozygot, hvad er de 3486 andre?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2018 af Lillon (Slettet)

Det drejer som A673T mutationen i genet APP.

Lad os sige: APP gen med A673T mutation = allel A     -    APP gen uden A673T mutation = allel B

homozygot AA → 2 A alleler --> findes ikke i din opgave

heterozygot AB → 1 A allel, 1 B allel --> 1 person

homozgot BB → ingen A allel, 2 B alleler --> (3487 -1) person

frekvens af A allel = antal A alleler/ samlet antal alleler A og B


Svar #4
03. november 2018 af amaliepet2Gefion (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen!:) 
Kan det passe, at jeg er kommet frem til 0,00014339? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. november 2018 af Lillon (Slettet)

Det er rigtigt :-)

(Bemærk: Dyr (og planter) er diploid, og derfor gælder altid: samlet antal alleler = 2* antal dyr.)


Skriv et svar til: Biologi allelfrekvens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.