Matematik

Forstår ikke deleleighedsregler

11. november 2018 af Minniei (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej

Jeg har vedhæftet en lille boks med regler over delelighed og et eksempel, der illustrerer disse delelighedsregler.

Jeg forstår dog ikke helt eksemplet.

Hvad menes der med "hvis a + 3 skal gå op i tallet 4a + 16, så må det derfor også gå op i 4=4a+16-4*(a+3)"?

Hvorfor er det at 4 isoleres?


Svar #1
11. november 2018 af Minniei (Slettet)

Og hvordan når man frem til, at svaret er 1?


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. november 2018 af Eksperimentalfysikeren

Det første trin er at skrive 4a+16 som 4a+12+4. Derefter sættes 4 udenfor en parentes: 4a+16=4(a+3)+4

Derefter trækkes 4(a+3) fra på begge sider af lighestegnet:

4a+16 -4(a+3) = 4

Dette kan også skrives (4a+16) -4(a+3) = 4

a+3 går op i 4(a+3). Derfor, hvis det skal gå op i 4a+16, så må det gå op i 4. Sagt på en anden måde: Hvis man dividere igennem med 4, så vil den ande parentes give en rest på 0. Hvis a+3 skal gå op i den første parentes, så skal resten også her være 0. Deraf følger, at resten på højre side også skal være 0, hvilket vil sige, at a+3 skal gå op i 4. Der er tre tal, der går op i 4 nemlig 1, 2 og 4. Heraf er de to første mindre end 3, så de kan ikke bruges. Tilbage er 4 som fås for a=1.


Svar #3
17. november 2018 af Minniei (Slettet)

Så vi finder til sidst af, hvilket tal går op i 4 uden rest, da 4 jo er differensen for (4a+16)-4*(a+3)=4

Og så følger man regneregel nummer 2?


Skriv et svar til: Forstår ikke deleleighedsregler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.