Matematik

Hjælp til at bestemme en forskrift

23. november 2018 af Danielkm (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa! Jeg har sidder fast i en opgave hvor jeg skal bestemme en forskrift og har virkelig brug for hjælp!

Tabellen nedenfor viser udviklingen i antallet af internetopkoblede elektroniske apparate, som ikke er smartphones, i perioden 2010 til 2014.

Årstal      2010     2011     2012    2013    2014

Antal apparater (mia.)    1,1    1,3    1,8    2,3    3,2

I en model kan udviklingen beskrives ved en funktion af typen

f(x)=b*a^x

hvor f(x) betegner antallet af apparater (målt i mia.) til tidpunktet x (målt i år efter 2010).

a) Bestem en foreskrift for f.

b) Forklar betydningen af det fundne tal a


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2018 af mathon

a)

             Foretag eksponentiel regression på dine tabelDATA.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. november 2018 af mathon

b)
             \small \small f(x)=b\cdot a^x\qquad r=a-1\qquad p=r\cdot 10^{2}

     \small a\textup{ er fremskrivningsfaktoren}

     \small r\textup{ er v\ae kstraten}

     \small p\textup{ er v\ae kstprocenten}


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2018 af oppenede

f(x) = b*a^x   er forskriften for en eksponentialfunktion, så benyt eksonentiel regression på det givne data.

Forskriften viser at hver gang x stiger med 1, så multipliceres funktionsværdien med a
  f(0) = b*a^0 = b
  f(1) = b*a^1 = b*a
  f(2) = b*a^2 = b*a*a
  f(3) = b*a^3 = b*a*a*a
  osv...
Dvs. a er den multiplikative ændring pr. x-enhed (pr. år i dette tilfælde).


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. november 2018 af mathon

a)
            \small \small \small f(x)=1.048184\cdot 1.31078^{\, x}


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. november 2018 af AMelev

b) Se din formelsamling s. 19 (99)


Skriv et svar til: Hjælp til at bestemme en forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.