Matematik

proportional forskrift?

05. december 2018 af KageSpiseren - Niveau: 9. klasse

Hejsa

Så jeg udkom for dette spørgsmål 


10. Hvilken forskrift er ligefrem proportional?
y = 4x + 2
y = -3x + 1
y = 6x
y = 2
y = x - 3
Og hvordan finder man ud af hvordan og nogen der kan forklare mig hvad proportional er og hvordan det fungerer?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2018 af Sveppalyf (Slettet)

x og y siges at være ligefrem proportionale hvis der gælder y = ax hvor a er en konstant.

Du kan også tænke på det som en lineær sammenhæng y = ax + b hvor b er 0, dvs. at linjen går gennem (0,0).

Så det er y = 6x der er det rigtige svar.


Svar #2
05. december 2018 af KageSpiseren

Kan man kalde ordet for noget andet og kan du forklare lidt mere hverdags sprog ? For kniber lidt med at forstå det 0_0


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. december 2018 af Woaw123

Hej

Ligefrem proportionalitet er næsten det samme som en lineær funktion. Forskellen er at en ligefrem proportionalitet går igennem (0,0) hvis man kigger på et koordinatsystem. Forskriften for en ligefrem proportionalitet er det samme som en lineær funktion - f(x)=ax + b

Proportional funktion betyder, at hvis x ændrer sig, så ændrer y sig i samme forhold.

For eksempel hvis 1 stykke chokolade koster 2 kr., så koster 2 styk 4 kr, 3 styk 6 kroner osv.

Søg på sildeben for ligefrem proportionalitet og du vil få et overblik.

Håber det hjalp.

Ses på grillen


Svar #4
05. december 2018 af KageSpiseren

Jajajajajjaja har set den i matematiske formler og fagord tak nu forstår jeg det var jeg glad for men sidste spørgsmål.

Kan I fortælle om hvad de forskellige bogstaver repræsenterer ? f(x)=ax+b

For har en ret stor forvirring engang imellem.

På  forhånd tak 


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. december 2018 af ringstedLC

#3: Proportional ≈ forholdsmæssig. Hvad/hvor er så forholdet? Det er forholdet mellem og y:

\begin{align*} x\cdot a &= y\Downarrow \\ a &= \frac{y}{x} \end{align*}

Så når ét stykke chokolade koster 2 kr., har du et forhold mellem antal og pris:

\begin{align*} Antal\cdot a &= Pris\Downarrow \\ 1\cdot a &= 2\Downarrow \\ a &= \frac{2}{1}=2\Downarrow \\ Pris &= 2\cdot Antal \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. december 2018 af Woaw123

I en graf er a hældningstallet. Fx hvis 1 stykke choko koster 2 kroner er det: y= 2x

2 erstatter a. Hvis man skulle lave en graf, ville hældningstallet være 2. I mellem 2 og x er der et usynligt gangetegn. Dvs 2 * x. X er det antal choko du køber. altså fx 2 *3 (man køber 3 choko til 2 kr hver. X er bare en ukendt variabel. Når det er en ligefrem proportionalitet er b altid 0 fordi der ikke er skæring på y-aksen andre steder end 0 i en ligefrem prop. Der er dog b i en lineær funktion.

Sorry hvis det ikke var uddybende, har lidt travlt. skriv hvis du har spm, kan svare i morgen


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. december 2018 af ringstedLC

#4:

\begin{align*} f(x) &= ax+b \\ f&: Funktionens\;navn\;(kan\:v\ae re\;hvadsomhelst). \\ (x)&: Funktionen\;skal\;have\;mindst\; et\;input. \\ a&: Konstant.\;Se\;\#5. \\ x&: Input\;(uafh\ae ngig\;variabel),\;(samme\;som\;i\;()). \\ b&: Konstant\;(er\;0\;ved\;ligefrem\;prop.),\;der\;parallelforskyder\;grafen\;i\;y{-}aksens\;retning \end{align*}


Skriv et svar til: proportional forskrift?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.