Fysik

Henfaldsloven

11. december 2018 af hejmedjer1239 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Ved den en formel finder man hvor mange kerner der er tilbage efter tiden t og halveringskonstanten. 

Ved den anden finder man ud af hvor mange henfald der opstår pr. tid.

Korrekt?

Startsaktiviteten A0, fortæller hvor meget der henfaldes til tiden 0. Hvordan skal dette forståes? 

Vedhæftet fil: henfald.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2018 af mathon

         \small \small \begin{array}{rcll} A(t)&=&A_0\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}}&\textup{udtrykker aktiviteten som en funktion af t}\\\\ N(t)&=&N_0\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}}&\textup{udtrykker antal resterende radioaktive kerner som en funktion af t} \\\\ A(t)&=&-\frac{\mathrm{d} N}{\mathrm{d} t} \end{array}             


Svar #2
11. december 2018 af hejmedjer1239 (Slettet)

#1

         \small \small \begin{array}{rcll} A(t)&=&A_0\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}}&\textup{udtrykker aktiviteten som en funktion af t}\\\\ N(t)&=&N_0\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}}&\textup{udtrykker antal resterende radioaktive kerner som en funktion af t} \\\\ A(t)&=&-\frac{\mathrm{d} N}{\mathrm{d} t} \end{array}             

Okay. Hvad skal A0 bruges til så? Det fortæller antal henfald til tiden 0? Altså, hvor mange henfald der er sket inden man begynder at "tælle"? Hvorfor er denne information relevant?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2018 af mathon

\small A_0\textup{ er antal henfald pr. sek. i det \o øjeblik tidtagningen begynder.}

                         \small A(t)=A_0\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}}=A_0\cdot \left (\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{1}{T_{\frac{1}{2}}}} \right )^t=A_0\cdot a^t

evt noteret
                         \small A(t)=b\cdot a^t\qquad\textup{som enhver anden eksponentiel funktion.}

\small \textup{Her kunne du n\ae ppe finde p\aa \ at sp\o rge, hvilken betydning b=A}_0\textup{ har.}       


Skriv et svar til: Henfaldsloven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.