Fysik

Lysstofrør

12. december 2018 af Emilie50 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvorfor opleves et lysstofrør som hvidt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2018 af Eksperimentalfysikeren

Øjet har fire typer synsceller. Den ene type kaldes stave. Denne type er meget lysfølsom og har kun betydning ved meget svagt lys. Ved normalt belysningskiveau er de tre ander typer, der kaldes tappe, aktive. Det, der adskiller de tre typer fra hinanden er de spektralområde, hvor de er følsomme. Det er rød, grønt og blåt lys.

Hvis øjet modtager hvidt lys, giver de tre typer tappe en bestemt fordeling af nervesignaler. Den samme fordeling kan man få ved at blande passende mængder af rødt, grønt og blåt lys. Man kan også få den ved at blande gult og blåt lys, idet gult ligger i overgange mellem rødt og grønt, så det gule lys aktiverer både gøde og grønne tappe. Der er en uendelighed af farveblandinger, der på denne måde giver nervesignaler, der svarer til hvidt lys og dermed opfattes som hvidt.

Hertil kommer, at når der kommer lys ind på en tap, så reduceres dens følsomhed. Det er en af årsagerne til at vi ser tingene næsten uændrede i dagens løb selv om solens lys skifter både i intensitet og farvesammensætning. Går vi ind i et hus, der er oplyst af glødelamper, så er der næsten intet blåt lys, det meste er rødt og der er noget grønt. Så er der næsten intet lys, der kan aktivere de blå tappe, og så stiger deres følsomhed, så der korrigeres for det manglende blå lys.


Skriv et svar til: Lysstofrør

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.