Kemi

Hjælp til kemi

03. januar 2019 af Abhorsen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående
Nogen der kan hjælpe jeg har et salt i laboratoriet ClNa og der står på bøtten den har en densitet på 2.165 g/cm3 jeg skal bruge det til at lave en saltvandsopløsning der har en densitet på 1.17 g/cm3 jeg skal beregne hvor meget salt jeg skal bruge. Nogen der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2019 af ringstedLC

#0: Antager at der med ClNa, menes NaCl.

Hvis der bruges 100 cm3 (1 dl) H2O skal der bruges en masse på:

\begin{align*} \rho_{(opl.)} &= \frac{m_{(H_2O)}+m_{(NaCl)}}{V_{(H_2O)}+V_{(NaCl)}} = \frac{m_{(H_2O)}+m_{(NaCl)}}{V_{(H_2O)}+\frac{m_{(NaCl)}}{\rho_{(NaCl)}}} \Downarrow \\ m_{(NaCl)} &= \rho_{(NaCl)}\cdot \frac{m_{(H_2O)}-V_{(H_2O)}\cdot \rho_{(opl.)}} {\rho_{(opl.)}-\rho_{(NaCl)}}\Downarrow \\ &m_{(H_2O)} = 100\;g\;,\;\rho_{(H_2O)} = 1\;\tfrac{g}{cm^3} \;,\;\;V_{(H_2O)} = 100\;cm^3 \\ &\rho_{(NaCl)} = 2.165\;\tfrac{g}{cm^3}\;,\;\rho_{(opl.)} = 1.17\;\tfrac{g}{cm^3} \\ m_{(NaCl)} &= 2.165\cdot \frac{100-100\cdot 1.17}{1.17-2.165} \;\left ( \tfrac{g}{cm^3}\cdot \tfrac{g-cm^3\cdot \frac{g}{cm^3}}{\frac{g}{cm^3}}=g \right ) = 36.98995\;g \\ \rho_{(opl.)} &= \frac{100+36.98995}{100+\frac{36.98995}{2.165}} \;\left ( \tfrac{g}{cm^3+\frac{g}{\frac{g}{cm^3}}}=\tfrac{g}{cm^3} \right ) = 1,17000\;\tfrac{g}{cm^3} \end{align*}

Hvis der bruges 100 cm3 (1 dl) H2O skal der bruges et volumen på:

\begin{align*} \rho_{(opl.)} &= \frac{m_{(H_2O)}+m_{(NaCl)}}{V_{(H_2O)}+V_{(NaCl)}}= \frac{m_{(H_2O)}+V_{(NaCl)}\cdot \rho_{(NaCl)} }{V_{(H_2O)}+V_{(NaCl)}}\Downarrow \\ V_{(NaCl)} &= \frac{m_{(H_2O)}-V_{(H_2O)}\cdot \rho_{(opl.)}} {\rho_{(opl.)}-\rho_{(NaCl)}} \\ &m_{(H_2O)} = 100\;g\;,\;\rho_{(H_2O)} = 1\;\tfrac{g}{cm^3} \;,\;\;V_{(H_2O)} = 100\;cm^3 \\ &\rho_{(NaCl)} = 2.165\;\tfrac{g}{cm^3}\;,\;\rho_{(opl.)} = 1.17\;\tfrac{g}{cm^3} \\ V_{(NaCl)} &= \frac{100-100\cdot 1.17}{1.17-2.165} \;\left ( \tfrac{g-cm^3\cdot \frac{g}{cm^3}}{\frac{g}{cm^3}}=cm^3 \right ) \\ &= \frac{36.98995}{2.165}\;\left ( \tfrac{g}{\frac{g}{cm^3}}=cm^3 \right ) = 17.08543\;cm^3 \\ \rho_{(opl.)} &= \frac{100+17.08543\cdot 2.165}{100+17.08543} \;\left ( \tfrac{g+cm^3\cdot \frac{g}{cm^3}}{cm^3}=\tfrac{g}{cm^3} \right ) = 1.17000\;\tfrac{g}{cm^3} \end{align*}


Svar #2
06. januar 2019 af Abhorsen (Slettet)

Tusind tak lige hvad jeg manglede

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. januar 2019 af Pirgos (Slettet)

En alternativ måde at lave opløsningen på er :

Lav en mættet opløsning af NaCl i vand og du har en opløsning med densiteten 1.17 gram /ml

En mættet opløsning NaCl indeholder 37 gram NaCl / 100 ml vand ( ved stuetemperatur)

Hæld vand  i et måleglas og tilsæt Nacl under omrøring . Når opløsningen er mættet med NaCL

vil yderligere tilsætning af NaCl lægge sig på bunden.


Skriv et svar til: Hjælp til kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.