Fysik

Optisk gitter

29. januar 2019 af klogemågen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg er lige igang med at lave en opgave i fysik B, og sidder fast ved følgende spørgsmål

Redegør med inddragelse af nedenstående figur for, hvorfor gitteret afbøjer laserlyset så der ses prikker på skræmen.(har vedhæftet figuren)

Indtil videre har jeg skrevet noget om konstruktiv interferens og destruktiv interferens + gitterlignignen, men har svært ved at give et konkret svar på hvorfor gitteret afbøjer laserlyset så der ses prikker på skærmen.

Håber i vil hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2019 af mathon

                      


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. januar 2019 af mathon

Hvis du tegner en hjælpelinje fra midten af nederste gitteråbning vinkelret på linjen for 1. ordens udbredelsesretning, har du en retvinklet trekant med vinklen \small \varphi mellem \small d og hjælpelinjen, som er katete1

                                               \small \bullet\textup{ d som hypotenuse}
                                               \small \bullet \textup{ katete}_{2}=d\cdot \sin(\varphi )

Katete2 er samtidig vejforskellen mellem den retningsændrede lysstråle gennem øverste gitteråbning og 
den retningsændrede lysstråle gennem nederste gitteråbning.
Konstruktiv interferens mellem de to lysstråler kræver en vejforskel på en helt antal bølgelængder, som i dette tilfælde er én bølgelængde.
Du har  derfor for 1. orden

                                             \small \textup{katete}_2=d\cdot \sin(\varphi_1 )=1\cdot \lambda
for n. orden
                                             \small \textup{katete}_2=d\cdot \sin(\varphi_n )=n\cdot \lambda


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. januar 2019 af mathon

anvendt er:
                      \small \textup{vinklen mellem to linjer er lig med vinklen mellem deres normaler.}


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. januar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Jeg har indtryk af, at det du vil vide er, hvorfor det lys, der kommer ind fra venstre som en plan bølge, ikke fortsætter i samme retning til 0. orden, men at noget af det går ud til siden, hvor det kan interferere med lyset fra andre spalter.

Det er nemmest at anskueliggøre det med vandbølger. Fra venstre kommer der en plan bølge ind mod gitteret. Når en bølgetop når frem til gitteret, vil vandstanden i spalten blive høj. På den anden side af gitteret vil denne høje vandstand bevirke, at vandet hele vejen rundt om spaltens højre side vil blive påvirket af den høje vandstand. Bølgen vil derfor på denne side være cirkelformet med centrum i spalten. Inden gitteret vil enhver del af en bølgefront give tilsvarende små cirkelbølger, men de mange små bølger interferer og giver den plane bølge.


Skriv et svar til: Optisk gitter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.