Matematik

Tretrinsreglen

01. marts 2019 af jlj95 - Niveau: B-niveau

Er der en der vil hjælpe mig, med at tjekke om jeg har lavet Δy rigtigt, og om jeg har brugt betegnelserne rigtigt i sidste trin?

Bestem differentialkvotienten, f'(x0), for funktionen f(x)= 3x2

\Delta y=f(3+h)-f(3)= (3+h)^2-(3)^2=(9+h^2+6h)-9=h^2+6h

\frac{\Delta y}{h}=\frac{h^2+6h}{h}=\frac{h(h+6)}{h}=h+6

f'(x_{0})= \frac{lim}{h\rightarrow 0}\ \frac{\Delta y}{h}=6

Tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. marts 2019 af oppenede

Altså når   f(x) = 3x2  så kan du ikke skrive f(3) om til (3)2 men derimod til 3*(3)2.
Tilsvarende er det udtryk du laver f(3 + h) om til forkert.


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. marts 2019 af AMelev

Du har glemt at gange med 3, og kun regnet med x2.

Der er også et par formelle ting i sidste linje:

1) Det er f '(3), du bestemmer - ikke generelt f '(x0).
Det gælder egentlig også i øverste linje med opgaven, hvis der ikke andetsteds står, at den skal bestemmes for x0 = 3.

2) Der må ikke være brøkstreg ved lim. {\color{Red} \lim_{h\rightarrow 0}}\frac{\Delta y}{h}

Mon ikke den findes som skabelon i dit CAS-værktøj. I hvert fald er den i Words ligningseditor.


Svar #3
01. marts 2019 af jlj95

#1 Jeg tænkte det nok, det var også det jeg var lidt i tvivl om. Så rigtigt skal jeg bare vælge en x værdi, og så indsætte, som fx: \Delta y=3(3+h)^2-3(3)^2 ? 


Svar #4
01. marts 2019 af jlj95

#2 AMelev -Ah okay, tak. Opgavens beskrivelser er: brug tretrinsreglen til at bestemme differentialkvotienten, f'(x0), for funktionen givet ved regneforskriften f(x) = 3x

Grunden til de har brugt "f(x0)" , er det ikke bare fordi det er den "generelle" betegnelse for differentialkvotienten? Også ville jeg som du siger, selv skulle kunne tænke mig til den hedder f'(3) i dette tilfælde, og bruge den betegnelse, efter jeg har regnet? 

Eller er jeg hel gal på den? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. marts 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Δy = f(x0 + h) - f(x0) = 3(x0 + h)2 - 3x02 = 3(x02 + h2 + 2x0h) - 3x02 = 3h2 + 6x0h

Prøv så selv herfra. Resten du lavede var rigtigt nok.


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. marts 2019 af Sveppalyf (Slettet)

... og resultatet skulle gerne give f '(x0) = 6x0.


Svar #7
01. marts 2019 af jlj95

#5 Når ja selvfølgelig, nu giver det mening. Mange tak :)

Skriv et svar til: Tretrinsreglen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.