Fysik

Hastighed/kraft

03. marts 2019 af Dichow (Slettet) - Niveau: A-niveau
Jeg skal ikke bruge dette til en opgave, men en erstatningssag efter en ulykke, så håber folk vil kunne hjælpe - jeg har både brug for udregning og resultat.
Mange tak.

En maskine på 10 kg falder ned fra loftet fra 5 meters højde.
Kan man sige hvor stor kraften er når den rammer? Eller hastighed eller vægt, hvad den ca ville veje?
Hvis man både kunne sige resultat for 1 meter, 2 meter, 3, 4 og 5 meter.

Håber nogle vil hjælpe, da jeg ikke forstår meget af det.

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2019 af mathon

Du kan beregne energi og hastighed, når den "rammer".


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. marts 2019 af mathon

Den mekaniske energi er bevaret:

              \small E_{mek}=E_{kin}+E_{pot}\qquad\qquad\qquad\textup{hvor 0-niveauet for }E_{pot}\textup{ er jordh\o jde}

              \small m\cdot g\cdot H=m\cdot g\cdot h+\tfrac{1}{2}\cdot m\cdot v^2

              \small g\cdot H= g\cdot h+\tfrac{1}{2}\cdot v^2?

              \small g\cdot( H-h)= \tfrac{1}{2}\cdot v^2

              \small v^2=2\cdot g\cdot( H-h)

              \small v=\sqrt{2\cdot g\cdot( H-h)}

              \small \small v(h)=\sqrt{ \left ( 19.64\; \tfrac{N}{kg} \right )\cdot( (5\; m)-h)}\qquad\qquad0\leq h\leq 5\; m


Svar #3
03. marts 2019 af Dichow (Slettet)

Mange tak

Har bare svært ved at se resultatet?

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. marts 2019 af mathon

               \small \small \begin{array}{lrclcl} \textup{hastighed i h\o jden:}\\ \textup{5 m:}&v&=&0\\\\ \textup{4 m:}&v&=&\sqrt{\left (19.64\; \tfrac{m}{s^2} \right )\cdot \left ( 1\; m \right )}= 4.43\; \tfrac{m}{s}=15.95\; \tfrac{km}{h}\\\\ \textup{3 m:}&v&=&\sqrt{\left (19.64\; \tfrac{m}{s^2} \right )\cdot \left ( 2\; m \right )}= 6.27\; \tfrac{m}{s}=22.57\; \tfrac{km}{h}\\\\ \textup{2 m:}&v&=&\sqrt{\left (19.64\; \tfrac{m}{s^2} \right )\cdot \left ( 3\; m \right )}= 7.68\; \tfrac{m}{s}=27.65\; \tfrac{km}{h}\\\\ \textup{1 m:}&v&=&\sqrt{\left (19.64\; \tfrac{m}{s^2} \right )\cdot \left ( 4\; m \right )}= 8.86\; \tfrac{m}{s}=31.90\; \tfrac{km}{h}\\\\ \textup{0 m:}&v&=&\sqrt{\left (19.64\; \tfrac{m}{s^2} \right )\cdot \left ( 5\; m \right )}= 9.91\;\tfrac{m}{s}=35.68 \; \tfrac{km}{h} \end{array}


Svar #5
03. marts 2019 af Dichow (Slettet)

Super mange tak - så tror jeg at jeg forstår :)

Kan man ligeledes udregner, hvor meget tingen ville veje når den rammer ?

Altså når den vejer 10 kg og så efter de 5 meter, “vejer” den måske 20 kg?

Brugbart svar (0)

Svar #6
03. marts 2019 af mathon

          Massen er konstant 10 kg
men
          bevægelsesmængden \small p=m\cdot v varierer.


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. marts 2019 af ringstedLC

#5: Den vejer det samme ..., lige som den gjorde for fem uger siden:

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1875901#1876060


Skriv et svar til: Hastighed/kraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.