Matematik

Hvad vejer det

20. januar 2019 af Dichow (Slettet) - Niveau: A-niveau
Hej

Dette er ikke til en opgave, men til erstatningssag efter en arbejdsulykke. Håber i vil hjælpe med denne udregning.

Hvis en genstand på ca 10 kg falder ned fra 3,5 eller 4 meters højde, hvor meget vil genstanden så vejen når den rammer?

Håber i vil hjælpe

Mange tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2019 af janhaa

E(k1)+E(p1)=E(k2)+E(p2)\\ \\ 0,5mv_1^2+mgh_1=0,5mv_2^2+mgh_2\\ \\0,5v_1^2+gh_1=0,5v_2^2+gh_2\\

samme...


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. januar 2019 af SuneChr

# 0
Legemets masse er den samme, om det ligger på stilladset eller på jorden.
Er spørgsmålet ikke:
Med hvor stor energi vil legemet ramme jorden?
  eller
Med hvor stor hastighed vil legemet ramme jorden?


Svar #3
20. januar 2019 af Dichow (Slettet)

I min verden er det det samme :)
Jeg kan bare ikke regne det ud.

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. januar 2019 af SuneChr

Lad et lod på 10 kg falde frit 4 m.

 (I)  Epot umiddelbart før faldet = 10 kg·9,82 m/sek2·4 m
(II)  Ekin umiddelbart før faldet = 0

(III) Epot ved nedslaget = 0
(IV) Ekin ved nedslaget = 1/2·10 kg·v2

(I) + (II) = (III) + (IV)
Beregn da v som er hastigheden ved nedslaget.


Svar #5
20. januar 2019 af Dichow (Slettet)

Tak - må dog erkende at jeg ikke forstår så meget :)
Et resultat ville bare være fint :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. januar 2019 af janhaa

#5 Tak - må dog erkende at jeg ikke forstår så meget :)
Et resultat ville bare være fint :)

v_2=\sqrt{2gh_1}


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. januar 2019 af SuneChr

# 5
Hvis resultatet kun skal bruges i en erstatningssag eller lign., er det nok at få resultatet uden at kunne forstå, hvordan det er beregnet.
Hvis formålet med opgaven er at kunne demonstrere energibevarelsessætningen, er resultatet ligegyldigt.
Det første er resultatorienteret og det andet er procesorienteret.


Svar #8
20. januar 2019 af Dichow (Slettet)

Okay, så man kan ikke bare sige at hvis genstanden vejer 10 kg og falder ned fra 4 meters højde, at så vejer genstanden måske
30 kg? Eller hvordan?

Brugbart svar (0)

Svar #9
20. januar 2019 af janhaa

#8 Okay, så man kan ikke bare sige at hvis genstanden vejer 10 kg og falder ned fra 4 meters højde, at så vejer genstanden måske
30 kg? Eller hvordan?

njet


Svar #10
21. januar 2019 af Dichow (Slettet)

Det giver ikke rigtig nogen mening.
Vi kan vel være enige om, at genstanden “vejer” mere fra den starter til den rammer ned fra 4 meters højde?
Eller energien vil være større og derved et større slag?

Altså der må være genereret en energi/vægt,

Brugbart svar (0)

Svar #11
21. januar 2019 af SuneChr

# 10
Beliggenhedsenergien, da loddet befandt sig på stilladset, udløses ved loddets nedslag ved faldet.
Massen af loddet kan der ikke ændres på. Energien er den størrelse, der forårsager skaderne.
Det er også derfor, at skadeomfanget vokser med kvadratet på hastigheden ved trafikulykker.
Der er vel ingen, der vil sige, at bilens masse er større under en ulykke end dens masse er, når bilen
står i garagen.
Vi har som bekendt
Ekin = 1/2mv2
som nævnt tidligere.


Skriv et svar til: Hvad vejer det

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.