Fysik

fusionsenergi og kernekraft

11. marts 2019 af cecilieelise - Niveau: 9. klasse

hej, hvad er forskellen på fusionsenergi og kernekraft? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. marts 2019 af thelittlehelper (Slettet)

"Fusion er på en måde det stik modsatte af det, vi normalt forbinder med kernekraft. I et almindeligt kernekraftværk spalter man atomkerner i en proces, der hedder fission. Det frigiver enorme mængder energi."

https://www.experimentarium.dk/klima/fusionsenergi/

https://www.experimentarium.dk/klima/fission/


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. marts 2019 af peter lind

Fusionsenergi kommer når kernerne fusinoere(smelter sammen, forenes) kernekraft komer når kernerne går i stykker altså bliver til flere kerner


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. marts 2019 af ringstedLC

Der er så også den forskel, at vi endnu ikke formår at få fusionsprocessen til netto at give energi medmindre at den foregår i en brintbombe. Fusion kræver en meget høj temperatur, altså skal der tilføres en meget stor "startenergi", før processen starter med at frigive energi. I en brintbombe startes fusionen ved at sprænge en fissionsbombe.

Hvorimod fission kan vi kontrollere så spaltningen af kernerne foregår over længere tid, så vi kan nå at opsamle den frigivne energi.


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. marts 2019 af Riehm4

Fusion

Når man taler om fusion, er der tale om den samme process som foregår i Solens indre kerne (og i alle andre stjerner), hvor de to tunge hydrogen-isotoper deuterium (med én neutron) og tritium (med to neutroner), bliver sammensmeltet til et helium-atom, og der bliver udsendt en neutron (som er mere væsentlig når man snakker fission - spalteeffekten). Derudover bliver der udvundet en masse energi, som vi jo er interesseret i. Denne process er dog af flere grunde, ikke 100% mulig at foretage på Jorden (eller i hvert i fald at udnytte det som energikilde).                                                                                    Fusion bliver desuden omtalt som en vedvarende/miljøvenlig/bæredygtig energikilde.

_{1}^{2}\textrm{H} + _{1}^{3}\textrm{H} \mapsto _ {2}^{4}\textrm{He} + n^{^{0}} + E

Kernekraft (i dette tilfælde fission)

Kernekraft (eller atomkraft) dækker i princippet også over fusion, men man snakker til gengæld ofte om fission (som også nævnt af "thelittlehelper"), hvor der er tale om en voldsom spalteeffekt, ofte med stoffet uran (såkaldt "beriget uran"), hvor der udsendes en masse neutroner i en kædereaktion. Dette er hvad der sker på atomkraftværker, og også i f.eks. atombomber, og denne process er ikke miljøvenlig, bæredygtig, og fission er ikke en vedvarende energikilde.


Skriv et svar til: fusionsenergi og kernekraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.